Imatge d'uns trossos de síndria.

Molt de compte amb la síndria i el meló aquest estiu: possibles intoxicacions

Es tracta de les fruites més populars de l'estiu, però els experts avisen dels riscos que comporten

El nostre ritme de vida es va accelerant per moments i el cúmul de rutines i obligacions ens sobrepassen fins a arribar a límits estressants. Una gran part de la població viu sota aquests estímuls diaris: feina, família, escola, nens i una infinitat d'obligacions. Com a resultat de tot això anem amb massa presses i intentem estalviar temps en tot.

Una conseqüència de tot això és que cada vegada més persones recorren als famosos tàpers. Són fàcils de portar a qualsevol lloc i serveixen per emmagatzemar de tot: fruites, verdures, menjar, brou, etc. Tanmateix, els experts es mostren cada cop més inquiets amb aquest costum, ja que presenta riscos molt importants per a la salut.

El menjar al tàper és perillós?

El més habitual és preparar el tàper o la carmanyola la nit anterior o fins i tot el mateix dia al matí. I encara que cada aliment és un món, el cert és que passen llargues hores emmagatzemats al nostre tàpers. Tantes, que poden esdevenir un autèntic perill, com és el cas de la síndria i del meló.

Es tracta de dues de les fruites més consumides quan fa calor i és fàcil veure-les per tot arreu a l'estiu. A més, són peces molt saludables, hidratants i completes, que vénen de gust pràcticament a qualsevol hora.

Síndria tallada
La síndria és un aliment molt popular a l'estiu | Getty Images

Però el problema és precisament aquest, l'hora. Quan una peça de fruita es talla i es queda a temperatura ambient més enllà de les dues hores, consumir-la després pot tenir conseqüències negatives. No, no és cap broma, ja que el risc de patir una intoxicació és molt alt.

Tot i que la majoria d'intoxicacions s'originen a través de productes animals infectats, molta gent no sap que passa el mateix amb els productes vegetals.

La nutricionista Beatriz Robles assenyala que la fruita tallada pot contenir bacteris que podrien provocar listeriosi o salmonel·losi. Aquests bacteris, que normalment es troben a insectes i rosegadors, també podrien estar a la fruita.

La importància de conservar bé els aliments

La llei a Espanya és clara. Segons el Reial decret 3483/2000, els productes que durin menys de 24 hores han d'estar a menys de 8ºC i, si duren més, la conserva pot ser a 4ºC. D'aquesta manera, si anem al supermercat i comprem una fruita ja tallada, haurem de parar molta atenció. L'ideal és consumir fruita que hagi estat tallada, com a molt, dues hores abans.

És important que la fruita (i els aliments en general) es conservin en un estat òptim de refrigeració. Si no, els bacteris podrien passar a l'interior de l'aliment i reproduir-se a gran velocitat.

Mig meló tallat
La fruita tallada ha de conservar-se a bona temperatura | Getty Images

Un clar exemple el podem trobar en un brot que va tenir lloc el 2018 als Estats Units, on 70 persones es van intoxicar de salmonel·la per menjar síndria i meló tallats. Segons va informar el Centre per al Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units, almenys la meitat van acabar ingressats.

Per què són perillosos aquests bacteris?

Tant la listeriosi com la salmonel·la són dos bacteris que poden generar greus problemes de salut. En el primer cas, la listeriosi pot ser present a molts aliments, i també a l'aigua.

Es tracta d'un bacteri molt resistent. Suporta condicions adverses com l'absència d'oxigen i temperatures de congelació, cosa que el fa molt perillós.

José Juan Rodríguez, professor titular de la UAB i membre de la Societat Espanyola de Seguretat Alimentària insisteix: «Altres bacteris fan malbé el producte i el consumidor veu el risc, però la listeria no dona senyals que hi és». A Espanya, l'últim brot també es va cobrar la vida d'una persona.

D'altra banda, la infecció per salmonel·losi també pot ser força perjudicial, ja que aquest bacteri afecta normalment l'aparell intestinal. En alguns casos, si la infecció es propaga més enllà dels intestins, les conseqüències poden ser nefastes.

Diversos gots de plàstic amb fruita dins
Les intoxicacions per fruita contaminada són més habituals del que sembla   | Getty Images

Ambdues infeccions poden ser motiu de risc per a la nostra salut i els símptomes poden variar. No obstant això, el quadre mèdic que solen presentar totes dues són les nàusees, els vòmits, la diarrea i la febre. Quan la infecció és més greu, també es pot donar el cas de tindre meningitis i altres complicacions.

Per conscienciar la pràctica de conservació i consum d'aliments, la Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid ha llançat la campanya amb el lema «La fruita tallada, sempre refrigerada!».