Cogombrets en vinagre

Molt de compte en menjar cogombrets en vinagre: una dona quasi perd la vida

Un consum excessiu de cogombrets en vinagre pot resultar letal en alguns casos

Abusar de qualsevol producte mai no és recomanable, ni tan sols amb aquells que, a priori, ens puguin semblar bons. És la lliçó que ha après una dona després d'estar a punt de perdre la vida per un àpat aparentment banal. No, no parlem que la protagonista de la història hagi fet cap ataconada de menjar, ni que hagi begut una cosa estranya.

Gairebé mor després de menjar uns simples cogombrets en vinagre. Es tracta d'un producte molt comú també a Espanya, però els experts adverteixen que s'ha de consumir amb moderació. En cas contrari, ens exposem a tota mena de riscos, alguns dels quals poden arribar a ser mortals...

El perill d'una ingesta excessiva de cogombrets

Malgrat que el consum habitual de cogombrets no suposi un perill, sí que ho suposa menjar quantitats excessives en poc temps. Moltes persones cometen l'error de creure que abusar d'un aliment natural no pot tenir conseqüències desastroses. Malauradament, abusar de qualsevol mena d'aliment, sigui considerat sa o no, és perjudicial per a la salut.

Un consum excessiu de cogombrets té conseqüències a curt termini, ja que els primers símptomes es desenvolupen en les primeres hores. Entre els més generalitzats hi ha els vòmits, les nàusees i el dolor intens de cap. Això, almenys, ho va experimentar una youtuber americana de 33 anys, que va decidir gravar-se mentre ingeria 5 quilos de cogombrets en vinagre.

Bol blanc amb cogombrets
Un consum limitat de cogombrets sí que és recomanable | Getty Images

En aquest cas, el problema és l'enorme quantitat de sal que la dona va acabar ingerint. Els cogombrets són un dels aliments més salats, per la qual cosa es genera més sodi al nostre organisme quan els consumim. Per entendre millor les referències, cal conèixer que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) aconsella una ingesta de 5 grams diaris de sal.

Però amb el consum de tan sols 100 grams de cogombrets, s'ingereix 23 grams de sal. És a dir, la youtuber menjant tan sols un quilo va introduir al seu organisme 230 grams de sodi.

Per això, va haver de ser hospitalitzada d'urgència. Un consum tan elevat de sal es tradueix en una quantitat excessiva de sodi a l'estómac que el cos regula enviant-li l'aigua dels altres òrgans. Com a conseqüència, el cervell de la dona va deixar de funcionar correctament, mentre patia una fallada multiorgànica. Per sort, els metges van poder salvar-li la vida mitjançant tractaments amb líquids i electròlits.

Contraindicacions de consumir massa sal

Per a molts, la presència de la sal és inqüestionable als seus plats. El problema apareix quan es recorre a aquest producte desmesuradament, posant en perill la nostra salut.

Bol amb sal
Un consum exagerat de sal pot provocar la mort | Getty Images

S'ha demostrat que consumir massa pot augmentar el risc de patir afeccions cardiovasculars, de retenir líquids o de patir una reducció de calci. A més, els aliments rics en sodi poden desestabilitzar l'equilibri del nostre aparell digestiu, perquè el sodi pot esquinçar les parets mucoses de l'estómac.

Per evitar patir algunes de les conseqüències, has d'estar alerta de no sobrepassar la dosi recomanada pels especialistes. Recordeu que en aquests 5 grams s'inclou la sal que ja contenen els aliments.

Per controlar millor les quantitats, cal diferenciar entre la sal «invisible» i la sal «visible» i conèixer fins a quin punt són presents. La primera és la que ja contenen els aliments de forma natural, mentre que la segona és aquella que s'afegeix mentre cuines o condimentes els aliments.

Cogombres sencers i tallats
Per no ingerir massa sal, sempre es pot optar per menjar un cogombre fresc | Getty Images

Mukbang, el fenomen que gairebé mata la youtuber

El mukbang és un tipus d'entreteniment dut a terme per alguns creadors de contingut. Consisteix a gravar-se un mateix mentre ingereix menjar, i malgrat que el més normal sigui interactuar amb l'audiència, hi ha els que opten per fer-ho en silenci. Així aconsegueixen també l'efecte ASMR. Alguns opten per fruites i vegetals, altres consumeixen grans porcions d'aliments com ara pizzes, hamburgueses, pasta...

Pot semblar una manera més d'entretenir, però hi ha gent que decideix portar-lo a l'extrem menjant quantitats ingents de menjar. Creant no sols així un efecte negatiu sobre el seu propi cos, sinó també en el dels espectadors.

Per a molts, resulta una pràctica incòmoda d'observar, però d'altres gaudeixen i són consumidors habituals d'aquest tipus de contingut. La raó, segons alguns especialistes, és perquè l'espectador pot satisfer els seus desitjos a través d'altres i sense patir les conseqüències negatives.

Tot i la manca d'informació sobre el tema, es creu que aquest tipus de contingut podria estar relacionat amb l'aparició de trastorns de la conducta alimentària (TCA). Fet que pot afectar qui produeix aquest tipus de vídeos i qui els observa.