Un got d'aigua.

Els 5 mites sobre l'aigua que bevem: milions de persones enganyades a Catalunya

L'aigua és la beguda que més persones beuen a tot el món, però hi ha molts mites al voltant seu

No hi ha dubte que l'aigua és un component essencial no només per al planeta i tot el que hi habita, sinó també per a les persones. Si hem de destacar el benefici principal de l'aigua, sens dubte és la vida. És imprescindible tant per als animals com per a les persones, ja que la gran majoria de funcions vitals que assumeix el nostre organisme ho necessita.

El nostre mateix cos està compost d'aigua, sobretot en grans quantitats. Però a més hi ha molts òrgans i músculs que també presenten una alta composició, com ara el cervell, la sang o els pulmons. Aleshores, si l'aigua és un element imprescindible i vital, per què hi ha mites que diuen el contrari?

Beure aigua mentre mengem: Engreixa?

De la mateixa manera que passa amb aliments i begudes, el consum d'aigua no està exempt de ser qüestionat per algunes persones. Sobretot per aquests populars que han anat transcendint de generació en generació. Però tot el que diuen a prop de l'aigua és cert?

La doctora Magda Carlas i la periodista Esther Muñoz repassen els cinc mites més estesos sobre el consum d'aigua, i tots són falsos. La primera i més coneguda és la dita que beure aigua mentre mengem engreixa. Doncs, la realitat és ben diferent, ja que l'efecte que s'aconsegueix és el contrari. I és que, com més aigua bevem menys ganes de menjar tindrem.

Imatge d'unes ampolles d'aigua.
Beure aigua no engreixa, sinó que aconsegueix l'efecte contrari | Getty Images

El segon és que l'aigua amb gas engreixa, i és totalment fals. El gas és una substància que infla, i de la mateixa manera que entra al nostre cos també surt. Però no, no engreixa.

També es diu que beure molta aigua aprima, però aquí també hi caben matisos. Tot i que bevent aigua aconseguirem estar més hidratats i tindrem menys gana, l'aigua per si mateixa no ens farà perdre quilos.

Un altre mite és pensar que l'aigua amb mineralització feble és més adequada per aprimar-se, però la veritat és que aquesta informació és falsa. Exactament, els minerals no engreixen ni tampoc són dolents per a la salut.

I, finalment, també són moltes les persones que afirmen que el sodi que conté l'aigua fa que retinguem líquids. Això és totalment fals, ja que si estem bé renalment i hormonalment, no tindrem cap problema de retenció.

Els beneficis de mantenir-se hidratat

Noia bebent un got d'aigua
El nostre cos està format per un alt percentatge d'aigua | Getty Images

Que els humans no podem viure sense aigua és un fet. És més, l'Agència Europea de Seguretat Alimentària suggereix que els adults hem de beure entre un i dos litres d'aigua al dia.

Es tracta d'una indicació que, encara que és necessària, no tothom porta a terme, ja que un estudi publicat per la revista 'Nutrients' va demostrar que només un 25% de la població espanyola compleix aquest hàbit.

No obstant això, aquest percentatge és una mica preocupant, ja que ens indica que la majoria de persones no estan hidratant-se de forma correcta. És important intentar mantenir un nivell d'hidratació adequat, ja que gràcies a aquest el nostre organisme pot obtenir molts beneficis. Per exemple, un nivell d'aigua correcte ajuda a metabolitzar els nutrients dels aliments, així com que entrin a les cèl·lules.

Una dona bevent aigua després de fer esport
L'aigua és necessària per metabolitzar els nutrients dels aliments | Getty Images

A més a més, es genera més saliva, lubrica l'aparell digestiu i millora la funció dels ronyons. També és fonamental beure aigua si volem eliminar toxines, afavorir el trànsit intestinal i regular la nostra sudoració i respiració.

Cal vigilar amb els excessos

Però com tot en aquesta vida, els excessos també ens poden passar factura. I com hem dit, l'aigua és indispensable per al nostre organisme. Ara bé, això no vol dir que hàgim d'abusar-ne i beure més litres dels recomanats.

És important conèixer les necessitats de cadascú, així com les hores més apropiades per beure aigua. Si ens sobrepassem, també podem fer que el nostre organisme pateixi algunes conseqüències negatives.

Per exemple, no és bona idea beure molta quantitat d'aigua durant la nit, ja que això podria interrompre'ns el son a causa de les ganes constants d'orinar.

Imatge d'una dona dormint de fons i un despertador
És millor no beure aigua a la nit, ja que pot interferir al nostre descans | Getty Images

Beure molta aigua també pot provocar males digestions, sudoració extrema i problemes musculars per un dèficit de potassi. Però malgrat tots aquests inconvenients, no hi ha dubte que l'aigua és un component essencial, i el seu consum ha de ser proporcional al nostre cos i les nostres necessitats.