Dona amb mal de cap.

La coneguda beguda que beus cada dia i que provoca migranya crònica

Tot i que es tracta d'una beguda amb molts beneficis, no es recomana un consum excessiu

Segons les dades de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) més de 3 milions de persones pateixen migranya al nostre país. De totes, gairebé un milió la pateixen de forma crònica.

Es tracta d'una malaltia que afecta cada any moltíssimes persones i, encara que el tractament ha millorat, la manca de diagnòstic continua sent un repte per enfrontar. Es caracteritza per un mal de cap intens i constant, i sovint sol anar acompanyada d'altres símptomes com nàusees, vòmits i sensibilitat a la llum i al so.

La migranya, una malaltia invisible

La migranya és una malaltia que afecta tant nens com adolescents i adults. La durada pot variar. Algunes persones la pateixen de forma espontània, mentre que a d'altres pot durar uns quants dies. Aquesta freqüència varia duna persona a una altra.

La migranya és un dels motius neurològics més consultats a les visites al metge i no és estrany, ja que a Espanya hi ha fins a un 40% de casos sense diagnosticar.

Imatge d'una dona amb mal de cap i el fons desenfocat
La migranya encara és una malaltia ignorada   | Getty Images

Pablo Irima, neuròleg i coordinador del Grup d'Estudi de Cefalees de la SEN, explica que la majoria dels casos no diagnosticats són perquè moltes persones no acudeixen a consulta mèdica. En aquest sentit, Irima assenyala que no hi ha una prova analítica com a tal per diagnosticar la malaltia i per tant els criteris es basen exclusivament en una sèrie de símptomes clínics.

Quines són les causes de la migranya?

Hi ha diversos factors que predisposen que una persona pugui patir migranya, com ara les hormones o els antecedents genètics. No obstant això, hi ha altres hàbits i aliments que també poden influir en la seva aparició, entre els quals hi ha el cafè.

Des de fa molt de temps se li ha atribuït al cafè nombrosos beneficis per a la salut. Per a algunes persones el seu consum alleuja el dolor, produint un efecte similar a un analgèsic. Tot i això, per a molts altres és tot el contrari, ja que precisament el cafè desencadena el dolor i el resultat és totalment el contrari.

Una tassa de cafè recent fet.
Abusar del cafè no és gens bo pel cap   | Getty Images

Dins el rànquing de les begudes més consumides a tot el món, en primer lloc se situa l'aigua i després el cafè. Tot i que aquesta beguda pot aportar alguns beneficis, un consum excessiu pot fer que estiguem més predisposats a patir migranya.

El perill d'abusar del cafè

Si bé és cert que la cafeïna consumida en petites quantitats pot ajudar a controlar la migranya, si ens excedim d'aquestes quantitats l'efecte que aconseguim és l'invers.

En aquest sentit, la cafeïna actua reduint la inflamació dels nervis que originen el mal de cap o migranya, però si els nivells són elevats es podria cronificar el dolor.

D'aquesta manera és important controlar les quantitats de cafè que consumim al dia, encara que seria ideal tenir en compte cada cas en particular.

Un expresso o un caputxí al matí no farà mal a ningú, però si la predisposició és consumir 2 o 3 tasses de cafè al dia és molt probable que els mals de cap s'accentuïn.

Quins aspectes cal tenir en compte?

El més important és partir de la base que cadascú (i cada cas) és únic. De manera general, podem dir que el consum de cafè esporàdic o moderat no repercuteix cap dany per a la salut. Ara bé, és important tenir en compte el tipus de mal de cap que patim i la quantitat de cafè que acostumem a consumir en un dia.

Quatre tasses de cafè
Es recomana prendre entre 1 o 2 tasses de cafè al dia com a màxim   | Getty Images

En cas de patir migranyes, cal trobar l'equilibri. Si consumim 3 o 4 tasses podria augmentar el dolor, però si les reduïm a 1 o 2 potser no és tan perjudicial i ens pot ajudar a calmar-les.

També es pot donar el motiu que les migranyes que pateixis no estiguin relacionades directament amb el cafè. En aquest cas, continua sent recomanable consumir-lo amb moderació i, si volem assegurar-nos encara més, sempre quedarà l'opció de consumir-lo descafeïnat.