Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Bol amb càpsules grogues

Alerta per la falta d'una coneguda vitamina en nens: la seva salut està en perill

Els riscos per la falta d'aquesta vitamina són diversos, sobretot, en nens de poca edat

Qualsevol ésser viu necessita vitamines de tota mena per tenir bona salut, i els humans no som una excepció. El nostre organisme necessita tota mena d'elements per funcionar correctament. Aquesta característica esdevé especialment rellevant quan parlem de vitamines que el nostre cos és incapaç de produir per si mateix.

És el cas d'una vitamina molt important, però que només es pot obtenir a través d'aliments com ara la llet, el peix, la carn o els ous. Es tracta d'una vitamina la importància de la qual és màxima, especialment per al correcte creixement dels nens petits i dels nadons.

En definitiva, parlem de la vitamina B12, que s'absorbeix a la part final de l'intestí, després d'unir-se a un compost fabricat per l'estómac. Malauradament, els experts adverteixen d'una manca d'aquesta vitamina que s'està tornant molt comú. Una situació que preocupa especialment en el cas dels més petits, la salut dels quals es pot ressentir greument.

El greu problema que afecta especialment els nens

Un estudi ha dut a terme la Universitat de Copenhaguen, en coordinació amb Metges Sense Fronteres, ha fet saltar les alarmes. Segons els seus resultats, la manca de vitamina B12 en els nadons comportaria problemes com ara anèmia i un deficient desenvolupament motor.

Nen petit menjant
La falta de vitamina B12 pot ocasionar greus conseqüències en nens | Getty Images

Així mateix, també s'ha determinat que aquest és un problema que requereix una actuació ràpida. La raó és que, malgrat la importància que té, la manca d'aquesta vitamina és un problema que no sol quedar reflectit en estudis i informes.

Conseqüències de la manca de vitamina B12 per a l'organisme

La manca de vitamina B12 també s'associa a altres malalties, principalment lligades al desenvolupament cerebral en els nens de poca edat. Aquestes són algunes de les principals conseqüències:

1. Canvis en el comportament

La manca de la mateixa pot provocar, entre altres coses, alteracions en el comportament. Els símptomes són irritabilitat, oblit fàcil i fins i tot canvis en el caràcter. Això pot conduir a una mena de demència.

2. Alteració a les mucoses

Els canvis a les mucoses també s'associen a la manca d'aquesta vitamina. Alguns dels símptomes són les aftes, desenvolupament de nafres a la boca, llengua o llavis, així com cremor a la llengua.

Nen petit menjant un iogurt
Són molts els experts que adverteixen d'aquest problema | Getty Images

 

3. Anèmia megaloblàstica o macrocítica

Aquesta conseqüència és una de les més importants. Parlem de l'anèmia megaloblàstica o macrocítica, que fa créixer la mida dels glòbuls vermells. Els símptomes són els propis de qualsevol altre tipus d'anèmia.

4. Alteracions als nervis perifèrics

D'altra banda, també es poden observar canvis als nervis perifèrics. Els símptomes relacionats són l'adormiment o el formigueig, així com dolor als dits, mans i cames o alta sensibilitat. En casos greus pot provocar dificultat a l'hora de caminar.

5. Infertilitat i altres símptomes

Altres conseqüències de no consumir prou quantitat d'aquesta vitamina és la infertilitat. A més, cal tenir en compte símptomes com la pèrdua de gana, diarrea, restrenyiment o cansament excessiu, entre d'altres.

La manca de vitamina B12, passada per alt

Després de la investigació, s'ha determinat que la manca de B12 no s'analitza correctament. Això té el perill associat que no es duguin a terme els estudis suficients i la salut dels nens s'estigui posant en perill.

Primer pla carn
La vitamina B12 s'obté dels productes d'origen animal | Getty Images

Dins el tema de la desnutrició, la manca d'aquesta vitamina és el que més passa per alt. A més, els experts conclouen que hi ha diversos problemes en la manera d'atendre els nens més desafavorits.

Com a exemple, un dels més importants és que es pretén atendre el nombre més gran de petits amb els mateixos diners. Això no fa viable oferir-los una nutrició adequada.

Quina seria la solució, segons els experts?

Els investigadors proposen la que seria una possible solució davant del problema. Aquesta seria dividir la quantitat necessària per a l'organisme de vitamina B12 en diferents menjars. D'aquesta manera, segons els experts, es podria començar a notar una diferència i seria possible lluitar perquè no apareguin les conseqüències temudes.