Diversos tipus de fruites apilonades.

La 'fruita de la immortalitat' que mengem a Catalunya i està repleta de beneficis

Aquesta fruita conté propietats que podrien perllongar la teva vida més del que penses

La gran varietat que existeix dins del món de les fruites permet que cadascú pugui escollir entre les que més li agraden. Normalment, ens guiem pel sabor per escollir quin tipus de fruita mengem, ja que és el que ens resulta més fàcil.

Tot i que totes tenen propietats profitoses, sempre escollim les que ens semblen més atractives. Però coneixes la fruita de l'immortalitat? T'agradi o no el seu sabor, un cop coneguis els seus grans beneficis, no dubtaràs a introduir-la a la teva dieta.

La fruita que et podria fer «immortal»

Encara que aquí el coneguem com a préssec, a seques, la veritat és que compta amb altres sobrenoms, sempre depenent del lloc on és consumit. A la Xina, a banda de ser una de les fruites més populars, és conegut com la fruita de la immortalitat.

L'origen d'aquest nom és purament mitològic, però no ha de ser del tot fals. Segons la llegenda oriental, Xiwangmu, una divinitat, cultivava al seu jardí presseguers. Cada 3.000, brollaven préssecs que convertien en immortal tot aquell que els hagués provat.

Présser per la meitat
El préssec és la fruita de l'immortalitat | Getty Images

La llegenda no és certa, però no està tan malament encaminada. Les dades científiques confirmen que el préssec millora la salut i té efectes molt positius sobre el nostre organisme. El valor nutricional dels préssecs avala que ens aporten una gran quantitat de vitamines (A, C, B1, B2, B6) i minerals (potassi, clor, calci...). A més, també compta amb betacarotens, un tipus de nutrients precursors de la vitamina A.

Els beneficis de menjar préssecs regularment

Si el valor nutricional no et convenç per menjar aquesta fruita, has de saber que compta amb altres nombrosos beneficis. En primer lloc, se'n pot destacar l'ínfim contingut calòric: 39 calories cada 100 grams. Per això, a més, és ideal per a les persones que pateixen diabetis i tenen una dieta limitada en carbohidrats.

En segon lloc, és ideal per tractar diferents problemes intestinals. En posseir tanta fibra, es converteix en una fruita de gran ajuda per regularitzar les funcions del sistema digestiu. Segons els especialistes, el préssec és l'aliat perfecte per a les persones que pateixen de restrenyiment.

batut de préssec
El seu alt contingut de fibra ajudarà el teu equilibri digestiu | Getty Images

En tercer lloc, hem demostrat que és eficaç per tractar diferents parts del nostre cos. Si et preocupa la qualitat de la teva vista, no dubtis a menjar préssecs. Els antioxidants que conté milloren la seva resistència davant d'afeccions oculars com la pèrdua de visió nocturna.

A més, aquests mateixos antioxidants permeten millorar l'estat de la pell, les ungles i els cabells.

El millor de tot és que els seus beneficis no només resideixen en les seves aportacions quan són ingerits, sinó que també afecta la manera en què es mengen. Sens dubte, el préssec destaca per la seva versatilitat a l'hora de ser consumit. Així que si no et ve de gust menjar la fruita com a tal, sempre podràs optar per altres opcions com els sorbets, les macedònies o la melmelada.

Aquesta fruita et permetrà innovar a la cuina mentre cuides la teva salut. Si no disposes de temps o motivació, sempre podràs optar per opcions com els préssecs deshidratats. Compten amb les mateixes propietats i es poden consumir en qualsevol moment.

El millor préssec es cultiva a Espanya

Entre els principals productors d'aquesta fruita trobem la Xina, Itàlia, Grècia, els EUA... però concretament a Espanya es cultiva un dels millors del món. Parlem del préssec de Calanda, característic pel seu to groguenc. Sol tenir una consistència ferma i un sabor molt dolç, ja que es recull només estar madur.

préssec de Calanda
Els préssecs de Calanda es reconeixen fàcilment pel seu color groguenc | Getty Images

Per assegurar-ne la qualitat, els principals compten amb una sèrie de tècniques pròpies per al seu cultiu. Destaca el ral·li dels fruits i l'embossat manual, peça a peça, de cada préssec.

Pots trobar-lo cultivat a la comarca del Baix Aragó, ja que és una zona idíl·lica per les seves condicions climàtiques i geogràfiques. Encara que, un cop allà, són distribuïts per tot el país. Introduint aquest tipus de préssec o un altre, estaràs apostant per una fruita que, gairebé, et permetrà assolir el poder de la immortalitat.