Imatge d'una persona repostant

Repsol i Cepsa es preparen: la nova pujada de preu que amenaça les gasolineres

El preu del gasoil ha arribat als 2,5 euros per litre a Itàlia i ha desfermat el caos

El Govern d'Espanya va aprovar el 27 de desembre passat un paquet anticrisi amb diverses mesures. Al decret es va suprimir la bonificació als carburants, i des de l'1 de gener només existeix per a transportistes. Fins aleshores, aquesta bonificació suposava un descompte de 20 cèntims per litre de benzina i dièsel.

Una de les raons que va esgrimir l'Executiu per eliminar aquesta ajuda va ser la tendència a la baixa del preu dels combustibles. Al pic màxim, la gasolina i el dièsel van arribar a estar a 2,15 i 2,10 euros/litre respectivament. A finals d'any, els preus havien baixat fins a 1,57 i 1,65.

Però el nou any ha començat amb una tendència a l'alça i Espanya ja mira amb preocupació cap a Itàlia. Allà, els preus s'han descontrolat els darrers dies arribant a xifres desorbitades. Petrolieres com Repsol i Cepsa ja es preparen per a una eventual pujada dels carburants.

Què està passant a Itàlia?

A Itàlia el preu del gasoil ha arribat als 2,5 euros i ha desfermat el caos entre els conductors. De fet, la principal associació de consumidors del país ha presentat un centenar de denúncies a la justícia. Demanen que investiguin immediatament aquesta sobtada pujada del preu de la benzina.

Mangueres d'una gasolinera
Pujada sobtada dels carburants a les estacions d'Itàlia | CANVA

El cas més alarmant s'ha registrat al tram de l'autopista entre Roma i Milà, on la gasolina i el dièsel han arribat a 2,392 i 2,479 euros el litre. El pic d'aquesta pujada es va registrar dissabte passat. A altres parts del país també s'han produït pujades per sobre dels dos euros.

A Vulcano la gasolina va arribar fins als 2,239 euros per litre, a Sardenya fins als 2,087, i a Ischia fins a 2,054. El gasoil també va pujar fins a 2,349 euros per litre en aquestes regions del país. Per això, l'associació de consumidors va llançar una alerta davant dels preus fora de control dels carburants.

Onada de pànic per la pujada

Les benzineres culpen el Govern italià de la pujada descontrolada dels preus dels carburants. L'Executiu va aprovar una rebaixa dels impostos especials a la gasolina i el dièsel a partir de l'1 de gener. Això, segons les benzineres i els consumidors, hauria causat la pujada sobtada dels preus.

L'entitat de consumidors sospita que la pujada es pot deure a una especulació amb els preus i demana a la fiscalia que ho investigui per evitar qualsevol pujada injustificada en el preu dels carburants. El pànic desfermat al país veí ha arribat també a Espanya.

Els consumidors  es pregunten si el que ha passat a Itàlia també podria arribar a les benzineres d'Espanya. El problema no és menor, ja que no només afectaria l'hora d'omplir el dipòsit. Una eventual pujada de tal magnitud augmentaria els costos del transport i pujarien els preus dels productes a la venda.

Pot passar a Espanya?

No és gens desgavellat pensar que el que està passant a Itàlia es pugui produir molt aviat a Espanya. De fet, la ministra d' Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha alertat d'un fre al descens del preu dels carburants. La ministra creu que hi pot haver augments aquest mes de gener.

Repsol
Repsol es prepara per a una pujada eventual dels preus | Europa Press

La fi de la bonificació generalitzada dels carburants pot desencadenar una pujada sobtada dels preus les pròximes setmanes. Així ho ha assegurat la ministra, que no obstant s'ha mostrat optimista de cara al 2023. La seva previsió és que continuï la tendència a la baixa de la inflació.

De moment, 2023 ha començat amb una clara tendència a l'alça del preu de la benzina i el dièsel (1,62 i 1,68 euros el litre). Així, doncs, la Confederació Espanyola d´Empresaris d´Estacions de Servei (CEEES) ha llançat una alerta. Les previsions per als pròxims mesos són molt descoratjadores.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp