Ressaca? Els aliments més 'top' per començar l'any amb bon peu

Es recomana la ingesta de productes rics en vitamina B12 i verdures amb fibra

Diverses persones brindant amb begudes variades
Ressaca? Els aliments més 'top' per començar l'any amb bon peu | Pexels

Ha estat un any ben diferent, però les tradicions no es perden i l'alcohol no pot faltar durant les Festes de Nadal. Per aquest motiu, algunes expertes han explicat en una entrevista per a 'La Vanguardia' quins són els millors aliments per combatre la ressaca.

La nutricionista i professora de l'Escola Gasma de Castelló, ha destacat que «l'alcohol és tòxic» i l'ideal seria no «ingerir-lo en cap cas». Però sent conscient que és difícil, sobretot en dates tan assenyalades, ha subratllat que és important hidratar-se mentre es prenen begudes alcohòliques. 

«La idea és servir-nos alhora una copa de vi i una altra d'aigua, i no tornar a beure alcohol fins no haver acabat l'aigua: les dues copes han de baixar al mateix temps». «Això no només ens manté hidratats, cosa fonamental quan prenem alcohol, sinó que acaba fent que beguem menys».

La infermera Maria Casas ha afegit que és convenient «menjar abans de beure alcohol i fins i tot durant», ja que això evitarà que s'absorbeixi ràpidament. No obstant això, aquests trucs no eviten la ressaca i, per aquesta raó, les expertes han compartit quins són els millors aliments per superar-la.

Infusions i sucs naturals

Algunes infusions poden ajudar a contrarestar el malestar digestiu ocasionat per la ingesta d'alcohol. La nutricionista Natalia Galán recomana «prendre sucs naturals de fruites i verdures que, a més d'hidratar-nos, ens aportaran energia». No obstant això, destaca que aquests liquats s'han de consumir només de forma puntual. «El millor és consumir fruites senceres per aprofitar la fibra, ja que els sucs contenen sucres lliures que poden provocar pujades sobtades de glucosa», assenyala Pilar Esquer.

Plàtan

Segons Esquer, «l'alcohol actua com a depressor del sistema nerviós, de manera que l'eufòria és transitòria i sol donar lloc a estats d'apatia i depressió». El plàtan, a més de l'alt contingut en potassi, conté triptòfan, un aminoàcid que ajuda a millorar el nostre estat d'ànim.

Làctics

Un altre dels aliments que ens recomanen les expertes són els làctics perquè són rics en vitamina B12 i, per tant, ajuden a eliminar l'alcohol del nostre organisme. Així mateix, destaca evitar el consum dels productes típics nadalencs. «És molt temptador recórrer a la safata de torrons, polvorons i altres dolços, ja que proporcionaran a l'organisme una satisfacció immediata a causa de la pujada de glucosa, i fins i tot milloraran el nostre estat d'ànim momentàniament». «El millor és evitar els greixos saturats i el sucre i optar per aliments saludables, ja que l'aparell digestiu és el nostre segon cervell i l'hem deixat devastat amb la ingesta d'alcohol».

Ou

Un altre producte per a combatre la ressaca és l'ou. A més de ser moderadament calòric, és una altra bona font de vitamina B12 i conté proteïnes d'alt valor biològic i greixos saludables.

Quefir

Després de la ingesta d'alcohol, és probable que la flora intestinal hagi quedat tocada i aquest alimentat fermentat, a més de ser ric en vitamina B12, pot ajudar a reposar i a alleujar els símptomes digestius.

Carxofa

Pilar Esquer destaca les carxofes per combatre la ressaca perquè «són íntimes amigues del fetge, que sol ser el gran damnificat per la ingesta d'alcohol i els grans àpats nadalencs».

Així mateix, subratlla que «un altre efecte de la ressaca és l'augment de la producció d'àcid a l'estómac com a resposta a la ingesta d'alcohol, el que pot provocar dolor abdominal, nàusees i vòmits» i, per aquesta raó, ressalta que és molt important potenciar el consum de verdures amb fibra que no només milloraran el trànsit intestinal, sinó que també seran fàcils de digerir i aportaran poques calories.


Comentaris

envia el comentari