Imatge d'un plant amb 'salmorejo'

El que passarà amb el teu cos si menges 'salmorejo' cada estiu

Quins beneficis té el 'salmorejo' si el consumim regularment?

La gastronomia espanyola és una de les més lloades a nivell mundial. I encara que hi hagi un gran nombre de receptes, algunes tenen més fama que altres. Un clar exemple és el 'salmorejo', una recepta que no passa de moda mai, sobretot en les dates més caloroses.

A més, és un producte que ja comença a aparèixer als supermercats d'altres països. Un fet poc casual tenint en compte el seu gran sabor. Per això, tenint en compte la seva alta demanda, se'ns acudeix la pregunta següent: què passaria si mengéssim 'salmorejo' cada dia?

Què és el 'salmorejo' i quins beneficis ofereix?

El 'salmorejo' és un plat típic i originari de Còrdova. Consisteix en una combinació entre sopa o brou i salsa, i encara que no se sap la data del seu origen, n'hi ha que la daten ja per finals del segle XIX.

Consumit fred, és molt refrescant, hidrata i és útil contra les altes temperatures. Per aquest motiu, es converteix en una proposta ideal per a l'estiu o per als dies de més calor.

Imatge d'algú menjant un plat de 'salmorejo'
El 'salmorejo' és molt fàcil de fer | Getty Images

S'elabora amb tomàquets frescos, all, pa i oli d'oliva. Encara que, en alguns casos, és comú afegir-hi ous durs (picats) i pernil salat. Com veiem, és una elaboració que utilitza alguns dels ingredients típics de la dieta mediterrània, com l'oli d'oliva, l'all, els tomàquets o el pernil salat.

I malgrat que el seu sabor sigui espectacular, també en destaca el valor nutricional. El 'salmorejo' és ric en hidrats de carboni, per la qual cosa és perfecte per proporcionar energia al nostre cos.

Així mateix, conté licopè i polifenols, uns compostos que aporten antioxidants que ajuden a reduir l'acció negativa dels radicals lliures. Un gran nombre d'estudis avalen els efectes positius d'aquests compostos sobre la nostra salut. El 'salmorejo' també té vitamina E, gràcies a la presència de l'oli d'oliva verge extra.

Primer pla d'un bol amb 'salmorejo'
Ple d'aigua, vitamines i minerals, el 'salmorejo' és el plat perfecte per a la salut | Getty Images

Atès que ens permet refrescar-nos i menjar ràpidament i fàcilment, a més de ser molt lleuger, no hi ha dubte que el 'salmorejo' és ideal per refrescar-se en els dies més calorosos.

Què opinen els experts sobre menjar cada dia 'salmorejo'?

Encara que és el somni de molts, menjar 'salmorejo' diàriament no és tan saludable com ens agradaria creure. D'una banda, abusar del mateix producte és perjudicial per a la salut.

És un error molt comú creure que perquè un aliment sigui 'sa', podem centrar la nostra alimentació únicament en aquest producte. Com és lògic, perquè el nostre organisme funcioni correctament, hem de dur a terme una dieta variada.

Dona menjant-se una amanida d'enciam i tomàquet
Portar una dieta variada és essencial per mantenir-nos sans | Getty Images

D'altra banda, encara que es pugui considerar el 'salmorejo' un aliment saludable, la veritat és que conté una gran quantitat de pa. I encara que el pa és un dels aliments més lloats per la societat, cal tenir especial cura amb el seu consum.

És més, des de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomanen no consumir més de 250 grams de pa. A més a més, aquesta quantitat s'ha de dividir entre tots els menjars del dia, deixant així una mitjana de 40 grams de pa per menjar.

Tenint en compte aquestes raons, els especialistes han donat una xifra exacta dels 'salmorejos' recomanats a la setmana. Segons els experts, seria ideal menjar entre tres i quatre vegades 'salmorejo' a la setmana.

La dieta mediterrània, una pauta nutricional d'allò més beneficiosa

El 'salmorejo', com altres productes, formen el que coneixem com a dieta mediterrània. Aquest tipus de dieta és l'estil alimentari amb més presència a Espanya, ja que destaca pel sabor i la seva qualitat.

Imatge d'una amanida de pasta i verdures fresques
Cada vegada més persones segueixen la dieta mediterrània | Getty Images

Entre alguns beneficis trobem la possible prevenció d'algunes malalties o un millor desenvolupament de la memòria. És per això que és comprensible voler consumir amb regularitat els plats típics d'aquesta dieta. Tanmateix, hem de controlar en quines quantitats introduïm certs aliments a la nostra rutina.