Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'unes ampolles d'oli de gira-sol a sobre d'unes prestatgeries d'un supermercat

Salten les alarmes als supermercats catalans: nou frau amb l'oli d'oliva

Si ets consumidor d'oli d'oliva, molt de compte a l'hora de comprar-ne

Les autoritats han comunicat un advertiment a tots els consumidors. Luis Planas, el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, ha confirmat que un nou frau ha arribat als supermercats catalans.

Aquesta vegada l'engany està relacionat amb un producte molt consumit: l'oli d'oliva. Per això, tant el ministre com altres autoritats recomanen que els clients extremin precaucions a l'hora de fer la compra, ja que podrien estar comprant un producte que no és l'esperat per ells.

L'oli d'oliva «il·legal» que podràs trobar a alguns supermercats

L'oli d'oliva sembla que és el protagonista de tots els fraus relacionats amb l'alimentació, si més no, tenint en compte els darrers mesos. Tanmateix, aquesta vegada les alarmes han saltat per un oli d'oliva que es vendria sota aquest nom, però qu és el resultat de barrejar oli d'oliva i gira-sol.

Encara que l'elaboració d'aquest tipus d'oli és il·legal a Espanya, no ho és la seva venda. Per això, una gran quantitat d'establiments estaria aprofitant per comercialitzar aquests productes. Com assenyalen des de la Unió de Petits Agricultors (UPA), «els envasadors el que han fet ha estat emportar-se aquests olis a Portugal, envasar-los allà que està permès i importar aquesta barreja per vendre-la aquí a Espanya».

Tub d'on surt oli d'oliva
Alguns envasadors opten per envasar l'oli a Portugal. | Getty Images

D'aquesta manera, els comerciants poden oferir un tipus d'oli molt més barat que l'oli d'oliva com a tal. I és que, en barrejar productes tan diversos entre ells, aconsegueixen preus competitius.

A conseqüència d'aquesta pràctica, els oliverers i la cadena de comerç s'acaben veient afectats negativament. La UPA també ha assenyalat que aquest producte «deteriora» la imatge de l'oli d'oliva d'Espanya. Així mateix, se'n posa en dubte tant la qualitat com l'excel·lència d'aquest producte.

Luis Planas ha anunciat que el Ministeri intervindrà en l'assumpte

Amb la intenció d'advertir els clients, el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha declarat que el Ministeri s'ocuparà d'aquesta problemàtica. Per això, s'espera que durant aquestes setmanes les comunitats autònomes rebin una notificació perquè en tinguin coneixement sobre la venda.

En les seves declaracions a la Cadena SER, ha confirmat que «una de les grans firmes de distribució ja l'ha retirat dels seus lineals perquè entén que, efectivament, confon el consumidor». També ha assenyalat que aquesta pràctica amb l'oli podria ser considerada un frau, «des del punt de vista del consum».

Un bol amb oli d'oliva.
Els clients no són conscients que estan comprant un oli fraudulent. | Getty Images

Això sí, aclareixen que, de moment, la venda d'aquest oli és molt reduïda, ja que no hi ha constància de gaires casos. Tot i això, no deixa de ser un problema per a tots els consumidors del país, ja que estan exposats a comprar un producte que dista de ser l'esperat per ells.

No és l'únic frau de l'oli

Com hem assenyalat anteriorment, sembla que l'oli d'oliva és el producte predilecte dels fraus. Sense anar més lluny, l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) va confirmar una alerta alimentària.

A alguns comerços d'Andalusia i Extremadura estaven venent una barreja d'oli llampant amb olis refinats sota l'etiqueta d'oli d'oliva. Encara que van assenyalar els punts geogràfics que reunien el major nombre de vendes, no en van descartar altres zones.

Lluny de ser un fet puntual, van trobar una qualitat dubtosa a l'oli de fins a 11 marques: Acebuche, Virgen del Guadiana, Cortijo del Oro, La Campiña de Andalucía, Galiaceite 2022, La Abadía, Villa de Jerez, Don Jaén Aceite 2019, Imperio Andaluz, La Esmeralda i Vareado.