Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de l'interior d'una botiga de Zara

El secret de Zara sobre la roba que no ven a les botigues: mercat nadalenc

Zara no ho havia anunciat mai, però una antiga treballadora ho acaba de revelar

Alguna vegada t'has preguntat on acaba l'excedent de Zara? Si és així, no és d'estranyar, ja que la cadena s'ha convertit en una de les marques més reconegudes i reeixides a la indústria de la moda. De fet, Zara ha guanyat milions de seguidors des que vivim en un món impulsat per la moda ràpida i la demanda constant de noves peces a preus assequibles.

Tot i això, darrere d'aquest èxit s'amaga un problema: la sobreproducció. La sobreproducció és una conseqüència inevitable i la marca espanyola no n'és una excepció. A través del seu model de negoci, la marca d'Inditex està constantment en una carrera per mantenir-se al dia amb les demandes canviants dels consumidors.

Sí, perquè es basen en cicles de producció ràpids i la introducció freqüent de noves col·leccions. És a dir, per entendre-ho, cada temporada Zara produeix grans quantitats de roba per satisfer la demanda del mercat. Però què passa quan aquesta roba no es ven? On acaba tot aquest excedent?

Una antiga treballadora de Zara ho explica tot

A Zara, una de les empreses espanyoles d'Amancio Ortega, tenen un mètode inusual per desfer-se de tots aquells excessos que no es van poder vendre per diverses raons.

Imatge d'un cartell de Zara a l'exterior
Les botigues Zara venen molta roba, però hi ha peces les quals han de donar sortida d'una altra forma | Europa Press

Ara, una exempleada ha fet públic un dels secrets més ben guardats de l'empresa gallega a través del seu perfil d'Instagram @vistete1amb mi. Així, la 'influencer' explica al vídeo el modus operandi de Zara per evitar que l'empresa es desfaci de qualsevol peça que encara no s'ha posat a disposició. De fet, assegura que totes les peces estan exposades a un mercat ambulant nadalenc del municipi d'Arteixo a la Corunya!

No tothom té accés al mercat ambulant

No obstant això, hi ha una raresa en aquest mercat: només els empleats del grup Inditex hi poden accedir. La companyia també ofereix un descompte il·limitat del 25% durant tot l'any perquè als empleats els resulti més senzill decidir-se a comprar.

De fet, al mercat es poden trobar peces de roba de totes les temporades i col·leccions que han estat exposades a les botigues durant l'any. I tot a preus irrisoris d'un, dos, tres, quatre o cinc euros.

Reconsiderar l'enfocament?

Per molts mercats ambulants nadalencs que faci Zara, la sobreproducció no s'atura. És per això que, per abordar aquest desafiament, potser haurien de reconsiderar el seu enfocament cap a la producció i el consum.

I és que, en lloc de buscar constantment la novetat i promoure un cicle de moda insostenible, es pot tenir més responsabilitat i consciència dels impactes, tant ambientals com a socials. I una possible solució és adoptar un enfocament més orientat cap a la qualitat i la durabilitat.

És a dir, en lloc de produir grans quantitats de roba d'un sol ús, les marques de moda ràpida podrien enfocar-se en la creació de peces de roba de més qualitat. D'aquesta manera, durarien més temps i satisfarien les necessitats dels consumidors a llarg termini, a més de reduir la necessitat de produir noves peces constantment i disminuir l'excedent no desitjat.

Estratègies de reciclatge i reutilització

El reciclatge de la roba és una solució efectiva per reduir l'impacte ambiental de la sobreproducció. Així doncs, les marques poden implementar programes de reciclatge en què els clients puguin tornar peces usades a canvi de descomptes o incentius.

Imatge de l'interior d'una botiga de Zara amb clientes
Totes les grans marques fabriquen roba de més | Europa Press

A més a més, aquestes peces poden ser descompostes en els seus components i materials bàsics per ser reutilitzats, tant en la fabricació de roba nova o en la creació d'altres productes tèxtils.

I és que el reciclatge contribueix a la reducció de la quantitat de deixalles tèxtils que acaben en abocadors. I tot això alhora que disminueix la necessitat d'extreure nous recursos naturals.

En conclusió, en prendre mesures sostenibles i promoure pràctiques responsables, la indústria de la moda pot avançar. On? Cap a una producció i consum més conscient i respectuós amb el medi ambient. Tanmateix, ja veurem què planteja Zara.