Que aixequi la mà qui pugui resistir-se a un bon plat de macarrons o espaguetis amb la seva corresponent salsa. Si hi ha alguna cosa que ens deixa la gastronomia italiana, és, sens dubte, els seus increïbles plats de pasta.
Tot i que es tracta d'un dels aliments més comuns a la dieta dels espanyols, és important tenir en compte una sèrie de consideracions. En aquest sentit, els nutricionistes ens aclareixen els dubtes més habituals pel que fa al seu consum. Ho veurem a continuació!
Quanta pasta puc menjar en una setmana?
Si bé hi ha diferents tipus de pasta, els ingredients bàsics que podem trobar en la seva elaboració són la farina de blat (barrejada amb aigua), sal i ous. Almenys això és el que assenyala la Federació Espanyola de Nutrició (FEN).
Així mateix, una porció (70 grams) també aportaria 263 quilocalories i uns 53 grams d'hidrats de carboni. Aquest nutrient, indispensable per al nostre organisme, hauria d'estar present almenys en un 15 % per cobrir les necessitats d'una persona adulta i activa.
Ara bé, centrant-nos en la pregunta del milió… Quanta pasta s'hauria de menjar en una setmana? Doncs bé, a grans trets, aquesta quantitat oscil·laria al voltant dels 70 grams, segons Julia Wärnberg, doctora en Nutrició. La nutricionista i professora, que va oferir una entrevista a COPE, va aclarir que aquest aliment pot ser controvertit per a aquelles persones que estan a dieta. Aquest fet, sens dubte, té a veure precisament amb els hidrats de carboni.
«La pasta són porcions de carbohidrats, com també el pa, l'arròs, les patates i els cereals, i la recomanació és que en prenguem de quatre a sis porcions de carbohidrats cada dia», assenyalava Wärnberg.
Tanmateix, pel que fa a la Societat Italiana de la Nutrició Humana, aquesta recomanació es podria estendre molt més enllà. Segons l'organització, no passaria res si prenguéssim cada dia aquesta porció. En qualsevol cas, l'opció ideal seria no superar mai a la ració diària els 80 grams si parlem de pasta en general i, si és pasta fresca, els 20 grams.
Com podem observar, ambdues recomanacions presenten els seus matisos. Ara bé, independentment de quina seguim, hi ha una cosa que és clara: si volem menjar de forma saludable, hem d'evitar les salses i els afegits. Encara que aquests condiments són molt típics als plats de pasta, no els fa gens saludables. Per tant, el millor que podem fer és limitar l'ús de salses com la bolonyesa o la carbonera i, al seu lloc, afegir-hi altres ingredients. Optar per les verdures, oli o formatge, per exemple, podria ser una bona opció.
Què ens pot aportar la pasta?
És molt probable que, en parlar d'hidrats de carboni, el primer en què pensem és una advertència. Per descomptat, ja que els darrers anys s'ha arribat a demonitzar molt aquest concepte sota el lema que «la pasta engreixa».
No obstant això, és important que sàpigues i coneguis la varietat de pastes que existeixen i que la forma com la consumim també és determinant. En aquest sentit, com qualsevol classe d'hidrat, la pasta pot ser la teva millor aliada. És energètica, nutritiva i un dels aliments més complets i econòmics que hi ha.
A més, el seu consum pot aportar grans beneficis al teu organisme, ja que està plena de propietats nutricionals. Sense anar més lluny, la pasta és un aliment ric en ferro, zinc, àcid fòlic i vitamina A. Totes aquestes propietats poden ajudar el teu cos a produir glòbuls vermells, millorar les funcions cognitives i, fins i tot, reforçar el sistema immunitari.