Dues persones agafant-se la mà

El senzill i únic gest amb la mà dreta que millora la teva memòria quasi a l'instant

Practicant amb regularitat aquest gest senzill, la teva memòria acabarà millorant amb el pas del temps

Amb el pas dels anys, gairebé a tots ens sorgeix una preocupació difícil d'ignorar: la qualitat de la nostra memòria. Tot i voler conservar-la intacta, el pas del temps és inexorable i amb ell, arriben canvis que no sempre ens agraden. Per sort, la ciència ens avança solucions que podrien millorar la nostra qualitat de vida. Així ho va demostrar un equip liderat per investigadors.

El senzill truc que podria preservar la qualitat de la memòria

Encara que pugui sonar sorprenent, la veritat és que repetir aquest gest podria ser de gran ajuda per mantenir intacta la memòria. Almenys, així ho avala un estudi dut a terme per la Universitat de Montclair (EUA) el 2013.

Els investigadors van descobrir que amb un gest senzill, podries solucionar la por de perdre la memòria. Pel que sembla, només obrir i tancar el puny dret, podràs millorar les teves capacitats memorístiques. De la mateixa manera, si obres i tanques el puny esquerre podràs mantenir amb més intensitat els records que ja hagis emmagatzemat prèviament.

Mà tancada
Obrir i tancar la mà millora la memòria i l'aprenentatge | Getty Images

El grup, encapçalat per Ruth Propper, va assenyalar que aquest gest és efectiu si es duu a terme durant uns 90 segons per puny. Passats aquests segons, el gest aconsegueix «despertar» el lòbul frontal, la part del cervell que s'encarrega de fer funcionar les nostres respostes cognitives.

Per fer l'experiment, es van valer de l'ajuda de 89 voluntaris. Després d'haver-los sotmès a exercicis per exercitar la memòria, aquells que van estrènyer els punys mentre els practicaven van mostrar millors resultats que els que no.

Altres hàbits ideals per a la memòria

Els resultats són esperançadors, sí, però no per això ens hem de limitar només a practicar tancar els punys. Per això, us oferim una sèrie de trucs igual de vàlids per mantenir la memòria intacta.

1. Menjar xocolata i beure cafè

Mitjançant els aliments, sobretot els coneguts com a superaliments, podem obtenir grans beneficis. Menjant xocolata podràs millorar la memòria gràcia a la seva composició en flavonoides, unes substàncies amb grans efectes sobre el nostre cervell: poden estimular la perfusió cerebral, milloren l'aprenentatge i el funcionament cognitiu...

A més, beure cafè et permetrà prestar amb més detall les coses que et passin. Combinant aquests dos aliments podràs millorar la memòria en qüestió de poc temps.

2. Practicar exercici

Els especialistes tenen una opinió clara, practicar exercici no només és bo per a la nostra salut física, sinó també per a la nostra salut mental. Quan practiquem esport, podem alliberar una substància anomenada norepinefrina, la qual permet millorar el funcionament de la nostra memòria.

Seguint a la mateixa línia, practicar exercicis aeròbics també pot ser de gran utilitat. La raó és simple, aquest tipus d'exercici permet que el nostre hipocamp anterior augmenti, una cosa essencial per mantenir la memòria espacial.

Una dona fent esport
Practicar esport també ajuda a exercitar el cervell | Getty Images

 

3. Cuidar les teves relacions socials

Segons un estudi publicat a la revista científica Journal of Aging Research, ser sociable i capaç de mantenir relacions socials pot ajudar a millorar la memòria. A l'article, els investigadors van assenyalar que aquells participants amb més amics, eren més capaços de superar amb facilitat els exercicis relacionats amb la memòria.

4. Donar-li una oportunitat al Brain Training

Potser el terme no et soni familiar, però «brain training» engloba tots aquells exercicis destinats a ser útils per millorar la memòria. Els especialistes recomanen practicar-los diàriament, com a mínim durant 15 minuts. D'aquesta manera, el nostre cervell millorarà les seves capacitats d'execució i la velocitat per processar reflexos.

5. Meditar

Meditar no només té beneficis a curt termini, sinó també a llarg termini. El psicòleg Michael Mrazek juntament amb el seu equip de recerca va arribar a la conclusió que meditar tenia beneficis per a la nostra salut. Els primers efectes eren palpables només dues setmanes després d'haver començat amb la meditació. A més, els participants de l'estudi van experimentar una millora en la comprensió lectora i la concentració.

Dona amb els ulls tancs i una mà al cap
La correcta meditació estimula el cervell | Getty Images

 

6. Fer la migdiada

Sí, descansar és molt necessari, especialment si parlem del funcionament del cervell. Alguns estudis avalen el poder de la migdiada per millorar la memòria i la capacitat de processar informació. Per experimentar aquests beneficis, l'ideal és dormir migdiades de 20 minuts.