Segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'any 2019 eren prop dels 3,6 milions les persones que patien diabetis al nostre país. No és estrany que aquesta xifra sigui cada vegada més elevada, ja que la diabetis es considera la tercera causa de mort a l'àmbit nacional.
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) cataloga la diabetis com una malaltia metabòlica crònica. Es caracteritza per uns alts nivells de sucre (glucosa) a la sang. Aquesta patologia també s'anomena hiperglucèmia. Si no es controla, pot provocar greus danys a la salut i finalment la mort.
Quines són les causes de la diabetis?
Dins del quadre clínic d'aquesta malaltia, és important remarcar que hi ha dos tipus principals de diabetis: la diabetis tipus 1 i la diabetis tipus 2.
La de tipus 1 és la menys comuna i malgrat que es pot desenvolupar a qualsevol edat el més normal és que aparegui en nens i adolescents. Es caracteritza per la no producció d'insulina, ja que les cèl·lules del pàncrees deixen de treballar. Tot i això, encara se'n desconeix la causa.
La de tipus 2 és més comuna i habitual. A diferència de la primera, la diabetis tipus 2 és més freqüent en adults, ja que un dels factors que influeixen en la seva aparició és l'obesitat.
Tot i que no totes les persones que pateixen la diabetis tipus 2 presenten obesitat, la veritat és que molta gent pateix aquesta malaltia i segurament no ho sàpiga. El que caracteritza la diabetis tipus 2, a diferència de la 1, és que en aquesta el cos es resisteix a la insulina i no la utilitza de la manera correcta.
Quins símptomes presenta la diabetis?
Com més aviat es detectin els símptomes, abans es podrà tractar la malaltia. El problema d'aquesta malaltia és que moltes vegades els símptomes inicials passen desapercebuts. Per això, a més de realitzar-te analítiques i revisions anuals, és important que vigilis i prestis atenció a alguns senyals que et poden posar en alerta.
Els símptomes més habituals de la diabetis són l'augment de set i les ganes d'orinar freqüentment. També és molt comú sentir un augment de cansament, contraure infeccions freqüents i fins i tot tenir una visió borrosa. Però, dins del llistat de símptomes, n'hi ha un al que moltes persones no coneixen i que apareix en la llengua...
El símptoma de la diabetis que apareix a la llengua
Segons apunta el portal web Mayo Clínic, un dels símptomes de la diabetis, al qual no s'acostuma a fer massa cas, apareix en la llengua. Es tracta de marques i fins i tot esquerdes. És més, segons la web de Mouth Healthy, això pot derivar en malalties a les genives.
Es pot prevenir la diabetis?
La resposta dependrà del tipus de diabetis. En el cas de la del tipus 1 els investigadors encara no han trobat la causa, i cal tenir en compte que el sistema immune és el que ataca el pàncrees, destruint així les seves cèl·lules. De moment, no hi ha prevenció possible malgrat que, com hem dit, és el tipus de diabetis menys habitual.
No obstant això, la diabetis tipus 2 és diferent. Com hem comentat anteriorment, es tracta de la més habitual entre els casos, i hi ha diferents hàbits per prevenir la seva aparició. A continuació et detallem alguns tipus que et poden ser útils:
1. Segueix una alimentació saludable
L'alimentació és un dels pilars fonamentals a l'hora de mantenir el nostre cos en bones condicions. És important reduir aliments amb calories i sucres, i potenciar els que continguin vitamines i minerals com la fruita i les verdures.
2. Fes exercici de forma regular
L'exercici té molts beneficis per a la salut. La pràctica d'esport pot ajudar a baixar els nivells de sucre a la sang, de manera que la probabilitat de patir diabetis disminueix.
3. Vigila el pes
El control del pes corporal és un aspecte molt important a l'hora de prevenir la diabetis. Si en el teu cas tens sobrepès o obesitat, el que és aconsellable és que et posis en mans d'un especialista i incorporis a la teva rutina els dos hàbits anteriors.