Detall d'una dona posant-se sucre al cafè

El sucre més sa del mercat: no engreixa i és ideal per a diabètics

El consum descontrolat de sucre ha esdevingut un problema de salut mundial

És ben sabut el risc que suposa per a la salut consumir una gran quantitat de sucre. Es tracta, a més, d'un problema que sol anar acompanyat d'una alimentació poc o gens saludable. I això no és tot, perquè a aquesta situació se li pot afegir un problema encara pitjor.

D'acord amb les estadístiques, els que segueixen una dieta malsana també tendeixen a portar una vida més sedentària. Amb tot plegat, els problemes són més que evidents.

D'una banda, tendim a augmentar de pes a causa de l'acumulació de greix. Això pot influir en l'aparició de determinades malalties, i la diabetis tipus 2 és una de les més comunes, típiques i greus. A més del nivell de colesterol i de triglicèrids alt, és clar.

Cullereta plena de sucre
Abusar del sucre està directament relacionat amb problemes de salut molt greus | Getty Images

No en va, aquests últims anys el sucre ha tingut mala reputació, i l'efecte que causa a l'organisme no està exempt de conseqüències per a la salut. Per tot això, cada cop més consumidors busquen alternatives més saludables.

Per exemple, trobem opcions ja populars com la mel, el sucre morè o la panela. Però, sabies que hi ha una altra opció que és natural, nutritiva, no engreixa i, a més, és interessant per a persones amb diabetis?

Quin és el principal problema d'abusar del sucre?

Al nostre país, en qüestió d'un segle el consum de sucre refinat per persona ha augmentat de cinc quilos a trenta quilos per any. Per què? Molt senzill: perquè comencem massa joves a consumir sucres afegits. I és que són addictius com una droga.

Nombrosos estudis han demostrat que, a més de la diabetis i el sobrepès, el sucre promou moltíssimes altres malalties. En augmentar el nivell de triglicèrids i colesterol, fa de llit a la hipertensió i a les malalties cardiovasculars.

Piràmide de sucre
Des de petits ens acostumem a consumir grans quantitats de sucre | Getty Images

I no només això. El sucre també afavoreix el desenvolupament de certs tipus de càncer: còlon, estómac, pàncrees, úter i mama. A més, com que ataca la flora bacteriana, debilita les defenses immunitàries.

El sucre també promou la fermentació de l'intestí. Això genera un ambient beneficiós per al desenvolupament de micosis intestinals i cèl·lules canceroses.

El sucre més saludable, nutritiu i apte per a diabètics

Si tenim en compte que els consumidors cada vegada busquen alternatives més saludables, una opció ideal és el sucre de coco, que aquests últims anys ha guanyat moltíssima popularitat. Aquest tipus de sucre no prové del coco, sinó de les flors de la palma de coco.

El sucre de coco és principalment de la varietat 'Cocos nucifera', una palmera de clima tropical que particularment es cultiva a Indonèsia, Sri Lanka, les Filipines i Tailàndia.

Quins beneficis nutritius aporta el sucre de coco?

Si comparem el sucre de coco amb el sucre blanc, el primer és molt més ric en nutrients que el segon. El sucre blanc aporta calories i ja està. El sucre de flor de coco, en canvi, està compost per fructosa, sacarosa i glucosa, però també per vitamines i minerals, motiu pel qual destaca entre les diverses alternatives que hi ha.

Sucre de coco
El sucre de coco és una gran alternativa al sucre refinat | Getty Images

També conté inulina, que és un prebiòtic molt útil a l'hora d'estimular la microbiota intestinal. A més, destaca pel baix índex glucèmic que té, per això és una opció molt adequada per a diabètics.

Pel que fa al contingut nutritiu, has de saber que aporta polifenols, que tenen qualitats antioxidants, a més de potassi, zinc i ferro. Aquesta és la gran diferència respecte al sucre blanc, que en realitat no té cap valor nutricional excepte les calories.

Això sí, com passa amb qualsevol tipus de sucre, la clau és no abusar-ne, sinó consumir-ne de manera moderada.