Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Bonpreu és el supermercat més ben valorat de l'Estat

Els supermercats més ben valorats de l'Estat: quatre catalans entre els millors

Un estudi de l'OCU basat en enquestes demostra canvis en els hàbits de consum de productes de primera necessitat i col·loca a Bonpreu com el supermercat més ben valorat de l'Estat

L'esclat de la pandèmia de la Covid-19 va disparar la demanda als supermercats. Paradigmàtic i còmic pot ser l'exemple del paper de vàter, però el cert és que els supermercats han rebut a molts ciutadans i ho fan, en molts casos, setmanal o quinzenalment. Sigui com sigui, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha fet públic un estudi dels supermercats més valorats, que sorprendrà per la seva classificació.

La recerca de l'OCU, recollida a 'Via Empresa', s'ha fet basant-se en enquestes a 5.800 usuaris, que expliquen quins criteris i circumstàncies valoren per a decidir-se a anar a comprar a un establiment o l'altre. Els quatre supermercats més ben valorats són de propietat catalana, i cadenes com Mercadona cauen per darrere d'Aldi, Lidl, El Corte Inglés o Alcampo, entre altres.

La Covid-19 ha canviat els hàbits i la freqüència de compra

L'estudi de l'OCU mira de demostrar que la Covid-19 ha canviat els hàbits dels consumidors. Aquest any, el més habitual ha estat anar una o dues vegades al supermercat per setmana. Abans de la pandèmia, un 27% dels usuaris hi acudien entre tres i quatre vegades per setmana, però el juliol del 2020 el gruix va caure a prop de la meitat (14%).

El canvi d'hàbits té una raó ben clara, segons l'OCU, i és que la compra en línia és una opció que cada vegada trien més persones. A més, encara que la compra dels caps de setmana s'havia convertit en un passatemps per alguns, el fet que l'enquesta sigui a escala estatal permet veure amb claredat la tendència dels consumidors d'anar entre setmana al súper. Un 82% ho prefereix així, i un 54% d'aquests prefereix anar-hi al matí.

La preferència per a la majoria dels enquestats és anar a comprar a un supermercat proper o de fàcil accés. De fet, també un percentatge majoritari van en cotxe als establiments. Així, les raons principals per a triar els supermercats són la proximitat amb el lloc de feina o residència (31%), la qualitat dels productes i els aliments (22%) i els bons preus (20%).

Els consumidors també valoren que els productes estiguin en bones condicions, que no tinguin una caducitat propera i que els seus envasos estiguin intactes. També destaca la importància que les instal·lacions siguin còmodes, àmplies, netes i els productes siguin fàcils de localitzar.

A més, cada vegada que anem al supermercat gastem de mitjana uns 76 euros i tan sols un 12% dels clients paguen en efectiu. La tendència a pagar amb targeta –sigui de dèbit (50%) o de crèdit (35%)– s'ha consolidat gràcies o per culpa de la la pandèmia.

Quatre supermercats catalans, els més ben valorats

Els supermercats que més agraden a la població de tot l'Estat poden sorprendre, si es té en compte que l'enquesta és a escala estatal. El súper més ben valorat de tot l'Estat és Bonpreu, que s'emporta una valoració de 85 punts de satisfacció. El segueixen Plusfresc –una empresa familiar fundada a Lleida–, BonÀrea i Esclat, tots tres també catalans i amb 84 punts cadascun.

L'empresa valenciana Consum és la cinquena a la llista. Mentrestant, de les cadenes que tenen presència a tot l'Estat destaquen, per ordre, Aldi, Hipercor, El Corte Inglés, Alcampo, Lidl, Supercor i, finalment, Mercadona.

Entre tots aquests establiments, només BonÀrea destaca pels seus bons preus mentre que Esclat i Plusfresc són els considerats més cars. Fet, aquest, que, segons subratlla l'estudi de l'OCU, demostra que tot i que el preu és important, els clients també valoren molts altres aspectes.

La conclusió és que la pandèmia ha incidit i ha contribuït en el canvi d'hàbits respecte de les compres bàsiques. Els consumidors tenen clar que, en termes generals, la qualitat és més important que els preus dels productes en l'alimentació i els productes de primera necessitat.