Cartell d'una botiga Zara

A poques hores de Nadal: anuncien el tancament massiu de botigues d'Inditex

La multinacional de moda tancarà més de 150 locals en el nostre territori

La pandèmia ha entrat a les cases de tothom alterant els seus hàbits, tradicions i, per si no fos prou, trastocant el futur econòmic vital de la majoria de famílies. Si bé les històries més tràgiques se situen en el relat dels més afectats, també ho és quen la Covid ha aconseguit minvar el poder d'algunes de les marques més influents en el món, com és el cas d'Inditex.

La companyia va anunciar durant la passada temporada estival que es realitzaria una reestructuració de la superfície comercial física, optant per una gran presència en els mercats digitals. Aquesta notícia posava el tancament a més de mil locals a tot el món entre aquest curs i el vinent. A Espanya, aquesta xifra colpeja amb severitat, ja que més de 150 es troben en aquest país.

Després d'un acord amb UGT i Comissions Obreres, el gegant de la moda ha garantit la reubicació de les plantilles, en un procés que s'estendrà fins al pròxim 30 d'abril de 2021. Aquesta informació ha estat facilitada per Inditex i lliurada a les comissions representatives dels empleats, tot això sota la condició de confidencialitat. La clàusula no es va mantenir i des dels sindicats s'ha donat veu a la decisió.

Les cadenes més afectades

La filial més afectada per la multinacional serà 'Massimo Dutti', que veurà reduïda la seva actual xarxa comercial 'venda al detall' en 19 botigues a Espanya amb una quantia de 132 treballadors afectats. El segueix 'Zara' / 'Lefties', amb 18 tancaments i 350 treballadors, continua 'Oysho' amb 14 i 79 treballadors. Les últimes de la llista són 'Stradivarius', 'Bershka' i 'Pull & Bear', que comptaran amb 11,10 i 7 tancaments respectivament.

L'acord, que es va produir a mitjans de desembre, va tenir en la negociació a sindicats i empresa que van resoldre el pla estratègic d'optimització d'espais comercials, catalogat com 'Horitzó 2022'. Avui dia, les úniques filials que no compten amb acord són 'Zara Home', 'Kiddys' i 'Uterqüe'.

La comissió sindical CCOO ha explicat a través d'un comunicat que «des del moment en què Inditex va anunciar el seu Pla Estratègic, fa més de 6 mesos, hem estat conscients de la dimensió d'aquesta reestructuració. No estàvem disposats a limitar-nos a assistir a un procés de degoteig de tancaments com a mers espectadors, sinó actuant amb iniciativa, treball, propostes i pressió», apuntava el sindicat sobre la seva postura durant la negociació.

El grup secundava  l'acord amb la marca pel seu posicionament davant l'epidèmia global, ja que «tenen una importància estratègica, perquè impliquen que Inditex accepta afrontar la seva transformació digital i de model de negoci des d'una transformació, també, del seu model de recursos humans, almenys pel que fa a les implicacions laborals de tot aquest procés».

Des de l'organització es posa especial èmfasi en el punt de partida que ha suposat l'acostament de les dues parts, encara que esmenta que l'important és dur a terme la presa de decisions. «Ara comença la segona part, al llarg de 2021 i 2022 en què el repte serà el compliment, gestió i control de tot el procés, en totes les marques i territoris», conclou l'organisme.

Un homenatge a Amancio

El líder de l'imperi Inditex, Amancio Ortega, va tenir també durant aquestes difícils dates per a tots el suport dels seus treballadors a les instal·lacions d'Arteixo. Allà, bona part dels empleats es van reunir a la celebració nadalenca anual, que va servir per retre homenatge al propietari de la multinacional.

Ei van obsequiar amb diferents regals de l'amic invisible i una calorosa ovació, que aniria seguida de l'abraçada de la seva filla, Marta Ortega. El gallec no va poder contenir les llàgrimes davant un esdeveniment que no s'esperava, i que cada any es fa ressò en les principals portades per la influència Ortega a la moda.