Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d´una peixateria i una altra imatge del doctor Roberto Méndez i una altra més d´una dona amb gest de negació

Els 3 peixos que els metges i nutricionistes no recomanen menjar: baixa qualitat

El doctor Roberto Méndez ha avisat sobre els mètodes de producció i el valor nutricional de fins a 3 tipus de peix, molt consumits al nostre país

El peix sol ser considerat una opció saludable i nutritiva. Tot i això, segons el Dr. Roberto Méndez, metge de família i especialista en nutrició clínica i esportiva, hi ha tres tipus de peix que cap metge ni nutricionista recomanaria.

Es tracta de tres tipus de peix que no només destaquen pel seu sabor més aviat pobre, sinó també pels problemes de salut que ens poden acabar causant si n'abusem, o la falta de valor nutricional.

Els 3 peixos que mengem força i no recomanen els experts

Si bé els peixos que expliquem a continuació no estan prohibits ni molt menys, els experts recomanen optar, sempre que podem, per altres opcions.

El panga

El panga, un peix d'aigua dolça del sud-est asiàtic està molt present als supermercats espanyols, si bé preocupa per diversos motius. En primer lloc, la presència de nivells significatius de mercuri, aquest conegut metall pesant que s'acumula als peixos, pot assolir concentracions superiors a 0.5 mg/kg al panga.

A més, la seva cria industrialitzada en rius vietnamites, particularment en rius contaminats com el Mekong, planteja interrogants sobre la seguretat ambiental. Finalment, en comparació amb altres peixos blancs, el panga exhibeix un valor nutricional decebedor, amb gairebé un 50% menys de proteïna que el lluç, per exemple.

La tilàpia

La tilàpia, encara que no destaqui tant en la presència de mercuri, comparteix problemes semblants al panga. Criada en piscifactories, el mètode de producció suscita dubtes sobre els beneficis tant per a la salut com per al medi ambient.

A més, el seu valor nutricional deixa molt a desitjar, sent més pobre en proteïnes i àcids grassos omega-3 en comparació amb opcions més saludables com el salmó i el verat. No només això, sinó que també té més greixos saturats que altres tipus de peixos.

La perca

La perca, encara que lleugerament superior en proteïnes en comparació amb el panga, continua sense ser la millor elecció a països com Espanya. I és que aquest tipus de peix sol procedir d'ambients contaminats, a més a més, té un valor nutricional pobre. Igual que la tilàpia, no és gens ric en omega-3, un dels beneficis que la majoria busquem al peix.

A Espanya hi ha millors alternatives

Aquests tres peixos són coneguts pel seu preu assequible, però el baix cost no es tradueix en un perfil nutricional desitjable. És precisament per això que acaben sent molt populars a Espanya, ja que és del més barat que podem trobar al supermercat.

En resum, el consell dels experts és clar: evitar el panga, la til·làpia i la perca si es busca un peix que no només sigui accessible econòmicament, sinó també ric en nutrients essencials. Hi ha opcions de més qualitat, com el bacallà o el bonítol, que són més recomanables.