Pa amb melmelada vermella

Troben la millor melmelada de supermercat a Catalunya: té truc

Quan comprem melmelada, és habitual que no tinguem tota la informació que necessitem

Un dels esmorzars més típics són les torrades de pa amb melmelada, de vegades acompanyades amb mantega. En alguns països com els Estats Units afegeixen, a més, mantega de cacauet, un sabor poc comú a Catalunya.

La melmelada, en qualsevol de les seves versions, ocupa un lloc especial a la majoria de llars. Però, és un aliment realment sa?

Tot i el seu exquisit sabor, té un nombre massa elevat de calories. Bàsicament, el 83% del seu pes el conformen greixos i la major part són saturats. És a dir, poc saludables per al cos. I el pitjor de tot és que alguns supermercats juguen amb la manca d'informació dels consumidors per vendre més melmelada, presentant-la com un producte sa.

Melmelada de fruita, però sense la fruita

El principal engany sorgeix de la creença que la melmelada és saludable perquè està elaborada a partir de fruites. Si us fixeu en l'apartat d'ingredients de les melmelades del supermercat, us adonareu que contenen una quantitat molt elevada de sucre. Els aliments amb un alt índex glucèmic són els culpables principals d'un gran nombre de malalties cardiovasculars i del sobrepès o l'obesitat.

L'aparent mentida no només resideix en aquesta creença. Alguna vegada t'has parat a pensar com s'etiqueten les melmelades? Gemma del Castaño, farmacèutica i especialista en seguretat alimentària, ha volgut resoldre aquest dubte davant dels seus seguidors. En un fil creat a Twitter ha confirmat que realment cataloguem com a melmelada productes que no ho són.

Torrada amb melmelada i mantega
Les torrades amb melmelada són un dels esmorzars més comuns | Getty Images

Aquest fet succeeix amb la melmelada i la seva anàloga, la confitura. Tant per sabor com per aparença són semblants, però no són el mateix producte. Mentre la melmelada es produeix a partir de la cocció de trossos de fruita amb pell, la confitura ho fa només amb la polpa de la fruita.

A més, cadascuna té dos subtipus diferents: l'extra i la normal. Aquesta diferència es basa en la proporció de fruita que s'ha manipulat en la seva elaboració. Les extra, com el seu nom indica, són aquelles que més presència de fruita contenen.

Si t'interessa aquella que tingui més fruita, aposta per la melmelada extra. Gemma del Caño afirma que en la seva fabricació, per cada 1.000 grams de producte, 500 grams són de fruita. En definitiva, la melmelada extra és molt millor i més recomanable.

Aleshores, què és la confitura?

La confitura, al contrari de la melmelada, és una barreja de sucres amb polpa o puré de fruites. Una opció poc recomanable perquè és la que conté més quantitat de sucre.

Només conté 350 grams de fruita per cada 1.000 de producte, una quantitat considerablement baixa en comparació al que recomanen la majoria dels nutricionistes. L'extra conté amb 450 grams de fruita per cada 1.000 grams de producte i, encara que sigui una mica superior a l'anterior, cal no oblidar tot el sucre que conté.

La millor manera de consumir melmelada

Com afirma Gemma del Caño, la melmelada casolana tampoc no és una opció saludable. Per molt que els productes siguin naturals, fins i tot les receptes més clàssiques compten amb una gran proporció de sucre entre els seus ingredients. Per tant, el consum ha de ser ocasional i les torrades amb melmelada no haurien de ser part del nostre esmorzar.

A més, el perill no s'acaba aquí: la majoria de les torrades que mengem són poc saludables. Entre els seus ingredients trobem un gran nombre de farines refinades i vegetals, per això el seu consum no ha de ser excessiu.

Si estàs pensant deixar enrere la mantega i la melmelada, altres productes podran formar part dels teus esmorzars. Un clar exemple és el tomàquet, una fruita ideal per menjar amb pa integral.

Torrada amb tomàquet
Les torrades amb tomàquet són una alternativa molt més saludable i beneficiosa | Getty Images

Pots afegir-hi oli d'oliva verge extra per aportar-li més sabor. Així estaràs deixant enrere els productes nocius per a la teva salut i inclouràs productes totalment naturals.