Imatge de quatre recipients amb diferents ingredients a dins

El truc de cuina que mai t'han explicat: a quants grams equival una tassa o un got

Aprèn a quines quantitats corresponen les mesures més comunes per preparar totes les receptes que et proposis

És molt probable que més d'una vegada t'hagis trobat alguna recepta que mesura els ingredients per tasses o cullerades. Es tracta d'un costum molt comú fa anys, quan no hi havia ni tants electrodomèstics per casa, ni vasos mesuradors o bàscules.

En aquella època, es feien servir les tasses i els gots per mesurar bé les quantitats dels ingredients.  Avui dia, a la cuina s'ha mantingut la tradició, encara que el cert és que són poques les persones que tenen clar a quina quantitat fan referència. Perquè et sigui molt més fàcil elaborar les teves receptes, et desvelem a quines quantitats fan referència una tassa o un got.

Mesurar amb gots o tasses, l'opció més fàcil

Com dèiem, fer servir aquest mètode serà la millor opció per no haver de comprar diferents estris de cuina. Encara que és clar, no totes les tasses i els gots són iguals ni contenen els mateixos mil·lilitres.

Imatge d'un got de mesurar de vidre amb arròs a dins
Els estris de cuina ocupen massa espai | Getty Images

Normalment, quan fem referència a una tassa o un got, estem parlant d'una capacitat de 250 mil·lilitres d'aigua. Però ja fa un temps que està molt de moda treure al mercat variades tasses de totes les mides.

És cert que, a la cuina de cada dia, no passa res si ens passem de 10 grams. Però, a la rebosteria és tot el contrari i hem d'anar amb compte. Perquè la recepta surti bé cal fer servir les mides i quantitats exactes que ens marquen.

Primer pas, trobar la tassa ideal

Segur que a casa tens alguna tassa que et pots reservar per a les receptes. I per trobar la ideal, tingues en compte que tant sí com no ha de ser de 250 mil·lilitres.

Imatge de tres tasses de diferents colors: rosa, verda i groga
Troben la tassa ideal per mesurar els ingredients | Getty Images

El truc ideal per saber-ho és agafar quatre gots exactament iguals i una ampolla d'un litre. Com ja tots sabreu, 250 ml és un quart de litre. Així que, només has d'omplir les quatre tasses i no sobra res? Aleshores té exactament 250 mil·ligrams.

Un cop facis les comprovacions pertinents, ja tindràs un recipient per utilitzar a totes les teves receptes. Ara bé, cal tenir en compte que no tots els ingredients tenen la mateixa massa i pes.

La conversió de grams a tasses, segons els ingredients

Com estàvem destacant, no tots els ingredients tenen la mateixa massa, per la qual cosa les quantitats varien. Us deixem aquesta llista de conversions perquè la pugueu fer servir sempre que necessiteu.

 1. Oli: 240 g = 1 tassa
 2. Aigua: 250 g = 1 tassa
 3. Arròs en cru: 220 g = 1 tassa
 4. Sucre: 250 g = 1 tassa
 5. Cacau en pols: 110 g = 1 tassa
 6. Farina de blat o de blat de moro: 125 g = 1 tassa
 7. Llet: 272 g = 1 tassa
 8. Macarrons: 110 g = 1 tassa
 9. 'Maizena': 110 g = 1 tassa
 10. Mantega o margarina: 225 g = 1 tassa
 11. Sal: 225 g = 1 tassa

Cullerada, culleradeta de postres o culleradeta de cafè

Segurament també t'has trobat molts casos que a les receptes apareix: «Una culleradeta de sal». I és més que probable que tampoc sàpigues quina hauria de ser la mida o si ha de ser rasa o satisfeta.

Imatge de tres culleres, les quals corresponen a tres mesures diferents
Hi ha tres tipus de culleres que es fan servir per mesurar els ingredients de les receptes | Getty Images

Primer de tot, has de saber que una cullerada rasa és aquella on l'ingredient està arran de la cullera. En canvi, la cullerada satisfeta és aquella que es pot omplir fins a dalt i queda en forma de 'muntanya' als ingredients secs. En cas que no posi res a la recepta, sempre ha de ser una culleradeta rasa.

Ara, hem de saber identificar els tres tipus de culleres que ens poden aparèixer. Una cullerada sopera és aquella que usem en plats de cullera als menjars. La culleradeta de postres és més petita i, com el seu nom indica, és la típica que utilitzem per a les postres. Finalment, ens trobem amb la culleradeta de cafè, que és la més petita de totes.

Conversió de grams a cullerada/culleradeta

Aquests són els grams que caben dins una cullerada sopera rasa:

 1. Farina de blat: 10 g = 1 cullerada
 2. Llevat: 10 g = 1 cullerada
 3. Mantega: 15 g = 1 cullerada
 4. Mel: 30 g = 1 cullerada
Persona posant sucre al cafè
Els experts adverteixen sobre la quantitat de sucres afegits | Getty Images

En canvi, pel que fa a la culleradeta de postres:

 1. Sucre: 4 g = 1 culleradeta
 2. Cafè: 6 g = 1 culleradeta
 3. Sal: 4 g = 1 culleradeta

Respecte a la culleradeta de cafè, la més petita, és exactament la meitat que la culleradeta de postres. Ara que ja tens totes aquestes dades, no et caldrà fer servir o comprar altres estris de cuina que sempre acaben ocupant lloc als calaixos.