Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'unes joies d'or damunt d'una taula.

El truc fàcil de la Coca-Cola perquè les joies quedin com acabades de comprar

Si tens moltes joies antigues i vols que semblin com a noves, no et perdis aquest senzill truc

Tots coneixem la Coca-Cola, precisament, perquè és una de les begudes refrescants més consumides no només a Espanya, sinó a pràcticament arreu del món. I a casa té molts usos curiosos, com ara netejar les joies de plata gràcies a les seves virtuts depuratives.

La veritat és que sol ser molt comú que, quan disposem de moltes joies a casa, tendim a cuidar-les moltíssim. Encara que també pot passar que, amb el pas del temps, aquestes joies es facin malbé i semblin velles.

L'àcid fosfòric és un dels ingredients que componen el refresc i s'utilitza per donar aquest sabor inimitable a la gasosa. L'àcid fosfòric també ataca els òxids i els dissol.

Malgrat un bon manteniment, tots els metalls, inclosos la plata i els coberts, estan subjectes a l'oxidació. Aquest fenomen provoca el deslluïment de les teves joies de plata: collarets, anells, polseres… Hi ha diversos consells per netejar les teves joies de plata. Descobrim com netejar joies de plata amb coca-cola. Pren-ne nota.

La Coca-Cola és realment útil per netejar les joies?

Amb el temps, les joies de plata (anells, collarets, polseres, arracades, etc.) poden perdre la brillantor i danyar-se. Es tracta d'un procés natural que, tanmateix, pot ser fàcilment alentit si ens preocupem per cuidar bé les joies de plata. Per exemple, no fer-les servir a la dutxa o quan et banyis, guarda-les lluny de l'aire i la humitat…

Ampolla de vidre de Coca-Cola sobre gels
Aquesta beguda pot ser molt útil per netejar les joies. | Getty Images

Si, malgrat els esforços per mantenir les teves joies en les millors condicions, durant tant de temps com puguis, s'han ennegrit, no t'espantis! És completament normal que canviïn amb el temps i perdin brillantor i llustre. Però hi ha un truc perquè les neteges i estiguin com a noves: neteja-les amb coca-cola.

La coca-cola conté un àcid, l'àcid fosfòric, que pot eliminar el residu present en una joia de plata rovellada. També actua com una solució per reviure la brillantor de les joies de plata.

Com fer-ho?

Per netejar les teves joies de plata amb aquest refresc, necessitaràs: un recipient tipus bol prou profund, una ampolla de Coca-Cola, les teves joies de plata rovellades, paper absorbent, un raspall de dents de filaments suaus, aigua i un drap.

Tot el que has de fer és posar les teves joies de plata en un bol o un got. Després aboca el refresc fins que cobreixi completament les joies.Aquestes han d'estar completament submergides en la coca-cola, com remullaries les teves joies en aigua salada bullint per restaurar la brillantor de les teves joies.

Deixa les joies de plata en remull durant aproximadament 1 hora, no cal fregar les taques.Pots deixar-les fins a 3 hores, depenent de la condició de les seves joies. Tot i això, assegura't de revisar bé les teves joies de plata, cada 30 minuts per verificar que estiguin netes.

Finalment, retira les joies del refresc, meneja-ho molt bé i col·loca-les sobre una tovallola de paper. Si cal, aclareix les joies de plata sota l'aigua freda i eixuga-les amb un drap suau.

Imatge d'una mà amb joies
Cal tenir compte de no fer-les malbé. | GETTY IMAGES

Per què es fan malbé les joies?

Les joies es fan malbé a causa de diverses raons, algunes de les quals són:

Desgast diari, ja que l'ús diari de les joies pot causar desgast i ratllades en la superfície. El contacte amb productes químics també hi influeix. Certs productes químics, com els perfums, les cremes de mans i els netejadors, poden fer malbé les joies.

Un emmagatzematge inadequat de les joies, com ara deixar-les en un lloc humit o exposar-les a la llum solar directa, en pot causar el deteriorament. A més de cops o esgarrapades, ja que originen danys.

Si la joia té pedres precioses, la veritat és que aquestes també es poden desplaçar. I si no estan subjectes correctament, també podrien acabar soltant-se. Per evitar que es facin malbé les joies, cal seguir les recomanacions de cura i emmagatzematge, i evitar el contacte amb productes químics i cops.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp