Imatge d'un supermercat.

La trucada desesperada que acaben de fer a Catalunya: demanen urgentment un aliment

Centenars de milers de famílies podrien quedar-se sense aquest aliment bàsic

Els Bancs d'Aliments han sol·licitat ajuda urgent per aconseguir un aliment determinat. Es tracta d'un producte bàsic a la nostra cistella de la compra. Tanmateix, per diferents motius, ja no el poden oferir als usuaris com abans.

L'encarregat de donar veu d'alarma ha estat la Federació Catalana de Bancs dels Aliments (Fecatabal). En els darrers dies van decidir posar en marxa una campanya de recollida de fons per a la compra de llet. El motiu que els ha dut a adoptar aquesta postura és la rebaixa de les ajudes derivades del Programa del Fons Europeu d'Ajuda a les Persones Desfavorides de la Unió Europea.

Aquesta iniciativa de l'organització catalana, tal com expliquen a El Periódico, «no preveu l'aportació d'aquest aliment». Calculen que en aquesta comunitat hi ha unes 240.441 persones que no podran disposar d'aquest article. L'única solució que hi contemplen a Catalunya consisteix a obtenir aquests ingressos extres que els permetin comprar prou quantitat de llet.

Mans agafant una botella de llet del supermercat
La llet és el producte que escasseja als Bancs d'Aliments. | Getty Images

Recentment, en un comunicat han explicat que les donacions es poden fer a través del web i també als diferents espais habilitats a El Corte Inglés de Diagonal i de Can Dragó al llarg de març i abril.

La inflació és palesa als Bancs d'Aliments

El repunt dels preus al supermercat ha alterat força els hàbits dels consumidors. Cada cop més reparen en les despeses i no dubten a comparar entre diferents establiments cercant l'estalvi. Abans es podia omplir la cistella de la compra amb només 50 €, però actualment això resulta pràcticament impossible.

Fa uns dies es donava a conèixer una pujada del 16 % en el preu dels aliments. Això sembla especialment xocant si es té en compte que el govern espanyol va rebaixar l'IVA en una sèrie de productes. Tanmateix, als prestatges de les botigues amb prou feines s'han notat aquestes variacions. Això provoca una gran pèrdua de poder adquisitiu entre la classe mitjana.

El 2022 es va tancar amb una inflació del 8,5 %, però els sous no s'equiparen amb aquest increment. A més, també s'hi uneix la pujada de les hipoteques a tipus variable. Tot plegat ha provocat que les famílies arribin cada cop més ofegades a final de mes. Han de prescindir d'alguns dels capritxos que fins ara es podien permetre. Fins i tot, en alguns casos, han de recórrer a l'ajuda dels Bancs d'Aliments.

Dona bebent llet
La llet ha patit una pujada de preus rellevant aquest últim any. | GETTY IMAGES

Retallar les ajudes un 12 %

No obstant això, aquestes entitats també es troben al límit. Per exemple, al Banc d'Aliments de Barcelona admetien fa uns mesos que havien retallat les contribucions a les famílies un 12 %. Era tan gran la demanda de productes que no podien satisfer tothom. L'entitat barcelonina explicava que eren gairebé 250.000 persones les que menjaven gràcies a ells. Suposaven un 2 % més respecte a l'any anterior i un 20 % més si es compara amb l'etapa prèvia a la pandèmia.

La pujada dels aliments també els hi ha perjudicat molt, incideix Lluís Fatjó, el president de l'entitat de Barcelona. Fins i tot, han arribat al punt de retallar l'adquisició de productes i rebaixar les ajudes als més necessitats. «Estem molt lluny de cobrir tota la demanda», recalcaven a aquest diari.

A la darreria de l'any passat confirmaven que «les famílies han perdut poder adquisitiu: no arriben a final de mes ni tenen capacitat per adquirir productes bàsics». Entre ells es trobaria la llet, que ronda gairebé l'euro el recipient més econòmic. Però també estan en una situació semblant l'oli o els frescos com la carn i el peix. En aquell moment auguraven un 2023 encara més dur i estimen que «serà molt pitjor i afectarà moltes més persones».

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!