Imatge d'una bossa blava de Zara

El conegut vestit de Zara que una altra marca venia més car: només treien l'etiqueta

El cas ja està en mans de les autoritats nord-americanes

Ni tan sols les grans marques estan exemptes de patir contratemps. Un clar exemple és Zara, pertanyent al grup Inditex liderat per Amancio Ortega. Fa només uns dies, representants de Zara van haver d'anar a tribunals americans per denunciar diversos delictes que atemptaven contra la mateixa marca.

Sí, ja que, segons sembla, una marca originària de Los Angeles hauria estat infringint fins a un total de quatre lleis federals en contra seva. Com assenyalaven des de Zara, les accions dutes a terme per l'altra marca haurien suposat danys econòmics i un dany reputacional per a la marca espanyola.

Thilikó, la marca que 'gairebé' suplanta Zara

Així les coses, clients de tot el món han pogut ser enganyats per la marca Thilikó, propietat de la nord-americana Queenie Williams. Segons The Fashion Law, la marca ha estat cometent diversos delictes que podrien haver afectat milers d'usuaris.

El primer, i més notable, ha estat el de vendre productes de Zara amb recàrrecs exorbitants, fent-los passar per propis. Thilikó s'apropiava del disseny de peces de Zara, per després vendre'ls fins i tot set vegades més cars que el preu original.

Detall d'una bossa de paper de Zara sobre un banc verd
La marca acusada ha eliminat tots els productes que pertanyen a Zara de la seva pàgina web| AGENCIA

Per fer-ho, la marca treia l'etiqueta que demostrava que realment eren peces de roba del grup Inditex, amb intenció d'afegir-hi la seva. D'aquesta manera, els clients pensaven que estaven adquirint productes Thilikó quan realment no era el cas.

La suma d'aquests actes ha suposat una denúncia per part de Zara, presentada el 2 de gener als jutjats de Nova York. S'hi recull diversos delictes com la infracció de drets d'autor, competència deslleial, publicitat enganyosa i pràctiques comercials deslleials.

Algunes de les peces que han protagonitzat la polèmica

Per si no n'hi hagués prou, Thilikó hauria robat a Zara més de 30 fotografies, publicitant com a propis dissenys que realment no els pertanyien. La marca hauria estat fent servir de forma sistemàtica fotografies protegides per drets d'autor, infringint així els termes del portal 'online' de Zara.

Allà mateix, s'especifica la prohibició d'usar, reproduir o alterar el material disponible a la pàgina web sense permís. Tot i això, aquesta informació no ha frenat en cap moment que la marca nord-americana s'apropiés de les fotos i productes de Zara, com en els casos següents.

1. Vestit setinat de Zara

Fotomuntatge de l'estafa del vestit de Zara
Thilikó s'apropiava de les fotografies de Zara | THE FASHION LAW

Aquest vestit setinat de color blanc ha estat una de les 'víctimes' de Thilikó. Mentre a Zara es podia adquirir per 46 €, Thilikó el comercialitzava per 295 €, és a dir, per un preu sis vegades superior a l'original.

A més a més, apareixia com un producte original de Thilikó amb el nom d'Irina. Tot i que ja no està disponible a la pàgina, una gran quantitat de clients podrien haver-lo comprat sense conèixer el seu veritable origen en tractar-se d'un vestit que ha arrasat entre les clientes.

2. Pantalons setinats de Zara

Fotomuntatge de l'estafa dels pantalons de Zara
Els clients arribaven a pagar preus desorbitats a diferència dels de Zara | THE FASHION LAW

El mateix ha passat amb aquests pantalons amb efecte setinat. Thilikó els va posar a la venda per 230 €, quan, en realitat, es podien adquirir per 55 € als establiments de Zara. Una vegada més, la marca nord-americana va camuflar el robatori rebatejant el producte com a 'Chelsea'. Aquesta vegada, venent-ho pel quàdruple del preu original.

El 'greenwashing', una altra de les possibles consignes de Thilikó

La denúncia de Zara també ha estat útil per posar el focus als comerços que duen a terme el 'greenwashing', com en el cas de Thilikó. Segons la marca nord-americana, els seus productes són dissenyats acuradament i fabricats de forma sostenible.

Aquesta pràctica de màrqueting és crear publicitat enganyosa amb intenció de fer passar per ecològics els productes que s'ofereixen, encara que realment no ho són. Les intencions després d'aquesta 'rentada' d'imatge són millorar la percepció pública i guanyar clients compromesos amb el medi ambient.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp