Imatge de dues meitats d'un bocata de pernil dolç, formatge, enciam i tomaquet

Vinculen amb l'aparició de tumors un ingredient amagat al pernil a Espanya

Un estudi ha descobert que aquest ingredient augmentaria el risc de patir càncer

Els entrepans són un recurs molt tradicional al nostre país. Sí, perquè ja des de ben petits els berenàvem després de sortir de l'escola, i fins i tot ara a l'edat adulta també hi recorrem alguna vegada.

El millor és que ens treuen de grans compromisos, són versàtils i podem afegir-hi l'ingredient que vulguem. No obstant això, n'hi ha un concretament que hauríem d'evitar costi el que costi. La raó?  Doncs, que els experts ho vinculen amb el càncer.

Aquest és l'ingredient que hauries d'evitar als entrepans (i a la teva dieta)

Tots hem menjat entrepans al llarg de la nostra vida. Mentre que uns opten per ingredients vegetals, altres no poden resistir-se a afegir certs embotits. Tanmateix, aquests últims, a grans trets, no són gens saludables.

Foto d'una taula d'embotits.
Els embotits, per norma general, contenen molts conservants | Getty Images

Ja fa molts anys que els experts ens ho avisen, i la veritat és que la mateixa indústria alimentària tampoc ho amaga. De fet, la majoria de productes curats, com ara la carn, contenen conservants.

Aquests conservants, però, com el seu nom indica, es fan servir per mantenir el producte o l'aliment en condicions òptimes. Si els embotits no els portessin, per exemple, no es podrien comercialitzar (i encara menys consumir) en les dates indicades.

No obstant això, l'altra cara de la moneda ens diu que són precisament aquests mateixos conservants els que fan que el mateix producte es torni menys saludable. Si ja era poc recomanable consumir-los, ara tot apunta que directament els hauríem de treure de la nostra dieta.

I la raó no és cap altra que la seva vinculació amb el risc de patir càncer. De fet, un estudi recent ha pogut constatar la relació existent entre el consum del pernil dolç i el risc de patir càncer colorectal.

Foto d'un metge apuntant en un full
El càncer ha augmentat a Espanya els últims anys | GETTY IMAGES

Concretament, estem parlant dels nitrits i els nitrats, dos conservants que són presents en aquest ingredient. I és que l'Agència Internacional per a la Investigació del Càncer (IARC) ja va assenyalar els efectes negatius el 2015.

Tot i això, ara un grup d'investigadors de la Queen's University Belfast ha realitzat un estudi en ratolins, i els resultats obtinguts són clars: tots dos conservants tenen una gran relació amb el càncer colorectal.

De fet, tant els nitrits com els nitrats no només són presents al pernil dolç. Així és, ja que hi ha una altra classe d'embotits derivats del porc que també els tindrien com serien el xoriço o la llonganissa.

Així doncs, per arribar fins a la hipòtesi plantejada, es va fer un estudi amb ratolins. Els animals van ser dividits en dos grups: uns alimentats amb salsitxes frankfurt riques en nitrits i altres amb salsitxes lliures.

Primer pla d'un bocata de pernil dolç i enciam
El pernil dolç conté alguns conservants, com per exemple el nitrat | CatalunyaDiari

Després d'analitzar i comparar tots dos grups durant vuit setmanes, aquell que va ser alimentat amb salsitxes frankfurt, es va concloure que va arribar a patir una mitjana d'11,2 tumors gastrointestinals. Per aquesta raó, i després de les darreres troballes, els experts han llançat la veu d'alarma i demanen a la població que redueixi o elimini el consum d'aquests aliments.

Un risc real per a la salut pública

Tot i que el consum d'aliments amb aquest tipus de conservants pot augmentar el risc de patir càncer, cal esmentar que el càncer colorectal és el que mostra més prevalença.

No obstant això, malgrat les dades, no és l'únic tipus de càncer que podria aparèixer. Amb l'objectiu de reduir precisament la seva aparició, alguns països ja han engegat una sèrie de mesures. I França, per exemple, ha fet el primer pas.

Així, doncs, el país veí va anunciar l'any passat, a través de la seva agència de seguretat alimentària, la intenció de limitar l'ús de nitrits en productes alimentaris. De fet, va elaborar un informe que confirmava precisament la vinculació entre el seu consum i el risc de patir càncer, i el govern va decidir prendre mesures per reduir-ne precisament l'ús.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp