Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La cimera de Polònia sobre el canvi climàtic acaba amb un acord de mínims

La ciutat polonesa de Katowice ha acollit la XXIV Conferència de les Parts del Canvi Climàtic (COP24), que s’ha allargat un dia més per la falta de consens entre els països

Imatge d'un dels moments de la cimera de Katowice
Imatge d'un dels moments de la cimera de Katowice | EFE

 

 

Els més de 200 països que han participat a la XXIV Conferencia de les Parts del Canvi Climàtic (COP24), que ha tingut lloc a la ciutat polonesa de Katowice, han assolit finalment un pacte per aplicar els objectius establerts a l’Acord de París l’any 2015 per frenar el Canvi Climàtic. Tot i així, es tracta d’un acord de mínims que va arribar després que la cimera s’hagués d’allargar un dia més per la falta de consens entre els països participants.

El secretari de l’ONU sobre el Canvi Climàtic, Antonio Guterres, va ser un dels primers en reaccionar efusivament al seu compte de Twitter un cop oficialitzat el pacte. «Hem aprovat les directrius per a l’aplicació completa de l’Acord de París d’Acció Climàtica!», va anunciar.

No obstant, la imatge del pacte la va protagonitzar, sens dubte, el president de la COP24, Michal Kurtyka, que també és el secretari d’Estat del Miniteri de Medi Ambient de Polònia un cop es va anunciar l’acord i es va donar per finalitzada la cimera, va esclatar amb un salt pel damunt de la taula  enmig d’un clima de màxima alegria. Un fet que va sorprendre a tots els assistents.

«Valoro la vostra paciència i comprensió; conjuntar el Paquet de Katowice ha estat una enorme tasca», va explicar Kurtyka al seu compte de Twitter després d’una «llarga nit» de negociacions. Un cop el president de la cimera va donar per acabada la conferència, els ministres es van sumar a la festa pujant a l’escenari per abraçar-se entre molts somriures i gestos molts clars d’alleujament. 

Un acord assolit després de converses maratonianes

«En aquestes circumstàncies, cada pas és una victòria», va afegir Kurtyka, que va destacar que l’acord és conseqüència de prop de tres anys de feina entre 200 països amb criteris i prioritats molt diferents, tasca que, assegura, no ha estat fàcil fins a poder assolir un acord «tan concret i tècnic».

«Hem de ser valents per mirar el futur i donar un nou pas per a la humanitat», va explicar, catalogant el pacte de «fràgil equilibri» que requereix «cedir per guanyar». En aquest sentit, Kurtyka creu que aquest acord tindrà resultats «positius» per al conjunt del món, especialment pel medi ambient, en la reducció de la contaminació.

La contaminació provoca terribles problemes cardiorespiratoris i intensifica l'efecte hivernacle.
La contaminació provoca terribles problemes cardiorespiratoris i intensifica l'efecte hivernacle. | CEDIDA

 

L’acord s’ha assolit després de més de dues setmanes d’intenses negociacions per assolir una normativa que desenvolupi amb detall l’acord internacional que es va tancar a París l’any 2015, el qual pretén limitar l’augment de l’escalfament global aquest segle a menys de 2º. Aquest acord entrarà en vigor l’any 2020. 

La conferència de Katowice ha establert un ‘llibre de regles’ de 156 pàgines que especifica els criteris per tal que cada país informi sobre tots els progressos que du a terme en els compromisos de reduir les emissions de gas d’efecte hivernacle.

Critiques ecologistes per un acord que consideren «insuficient»

Tot i l’alegria dels participants a la cimera, l’acord ha estat criticat per alguns països i grups ecologistes que consideren que el pacte no es prou ambiciós, tot i que celebren que s’hagi establert la normativa per a l’acord de París. «El fet que hi hagi països que hagin estat inclosos a la força i cridant demostra que no s’ha conscienciat prou de la greu necessitat», explica el portaveu de Christian Aid, Mohamed Adow.