Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un gos amb cara trista

Els gossos han desenvolupat un múscul per entendrir els humans amb la mirada

Un estudi confirma que aquests animals compten amb un teixit evolucionat al llarg dels anys que modifica l’expressió dels ulls, fent-los més grans i tristos per empatitzar amb les persones

Imatge d'un gos amb cara trista
Imatge d'un gos amb cara trista | Arxiu

 

Els gossos han evolucionat de tal manera que han generat  tècniques per millorar la interacció amb els humans. Un nou estudi confirma aquest extrem i conclou que els millors amics de l’home han desenvolupat un múscul amb el pas del temps que modifica l’expressió dels seus ulls per tal d’entendrir a les persones.

Concretament, es tracta del múscul LAOM, situat just al damunt dels ulls canins i que eleva la part interior de les celles. D’aquesta manera, quan el gos posa en pràctica aquesta tècnica aparenta uns ulls més grans i tristos, creant una reacció a les persones de més tendresa, empatia i protecció, ja que té una semblança a la mirada innocent dels nens.

La investigació l’ha dut a terme un grup d’experts de la Duke University a Pittsburgh (Estats Units) i els resultats han estat publicats a la revista PNAS. L’estudi ha consistit a comparar la musculatura facial i els moviments oculars de gossos i llops, espècies que són família i que han desenvolupat musculatures diferents.

Els múscul LAOM permet als gossos adoptar una mirada trista
Els múscul LAOM permet als gossos adoptar una mirada trista | Arxiu

 

Millorar la comunicació amb les persones

Els experts relacionen aquesta evolució facial dels gossos i el desenvolupament del múscul LAOM al fet que els animals volen millorar la seva comunicació amb els humans. «L’evolució dels gossos s’explica per la interacció amb els éssers humans», assegura Anne Burrows, coautora de la investigació, que afegeix: «S’han afavorit trets relacionats amb la capacitat de comunicar-se amb les persones, així com una baixa agressivitat, cosa que inclou l’expressió dels ulls». 

Segons els investigadors, aquest múscul LAOM no existeix en els llops, animals més habituats a la vida salvatge i que no tenen necessitat d’interactuar amb els humans. Destaca el fet que el ‘husky’ siberià és la raça de gos que té menys desenvolupat aquest múscul, degut al seu parentesc amb els llops. Tot plegat suggereix que els gossos van començar a desenvolupar aquesta característica fa entre 30.000 i 35.000 anys, abans del naixement dels primers ‘huskies’.

Cal destacar que els gossos tenen molt més contacte visual amb els humans que els llops. Per exemple, quan un gos necessita ajuda busca la mirada de la persona, provocant en ambdós l’alliberament de més oxitocina, l’hormona del vincle efectiu. Tot i així, els experts asseguren que no hi ha proves que aquests animals de companyia utilitzin aquests moviments d’ulls de manera intencionada per manipular a les persones.

Els 'huskies' són la raça de gos amb aquest múscul menys desenvolupat
Els 'huskies' són la raça de gos amb aquest múscul menys desenvolupat | Arxiu

 

La mirada, clau a l’hora d’escollir quin t’endús de la gossera

Aquest estudi corrobora les dades que es van obtenir l’any 2013 d’una altra investigació duta a terme pel mateix equip, que assegurava que els gossos de centres d’acollida que fan aquesta mirada més trista tenen més possibilitats de ser adoptats. El recent treball confirma que aquesta expressió, fruit del múscul LAOM, genera aquesta reacció empàtica i de ‘pena’ entre les persones que miren els gossos per escollir quin s’enduen a casa seva. 

«El que sabem és que mouen més les celles quan algú els està mirant, el que suggereix que és un moviment que controlen de manera voluntària», assegura la primera autora de la investigació, Juliane Kaminski.

També et pot interessar...

  • Un vídeo mostra un ós polar esgotat buscant menjar a Sibèria