Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Controlat l'incendi de Califòrnia que deixa 85 morts i 249 desapareguts

El foc ha cremat poblacions senceres que han quedat calcinades. També hi ha ferits i les flames han arribat a les mansions dels famosos de Hollywood

Les flames han arrasat tot el que han trobat al seu pas
Les flames han arrasat tot el que han trobat al seu pas | EFE

 

Els Bombers han aconseguit per fi controlar els 3 greus i mortífers incendis de l’estat de Califòrnia, als Estats Units (EEUU). Ja s'han convertit en els focs més letals de la història  i de moment s'han comptabilitzat  85 morts i 249 desapareguts. La majoria de víctimes han estat trobades a la ciutat de Paradise, de 27.000 habitants i que ha quedat completament cremada, algunes atrapades als seus vehicles o cases  quan fugien de les flames o calcinades a dins de casa. També hi ha més de 300.000 persones evacuades i nombrosos ferits, entre ells 3 bombers.

Les flames han arrasat poblacions, boscos i camps sencers. L'incendi de 'Camp Fire' del comptat de Butte, al nord de l'estat que ha cremat durant 23 dies, és el més mortífer i ha calcinat unes 62.000 hectàrees.  Podría haver-se originat per una espurna d'una línia elèctrica d'alta tensió. L'altre incendi més important, anomenat 'Woolsey Fire', és el del comptat de Thousand Oaks, al sud de l'estat, i ha cremat part de Malibú, zona on hi ha moltes cases de famosos de Hollywood, algunes de les quals han quedat calcinades. Moltes estrelles de cine van haver de ser evacuades, com ara Lady Gaga, Kim Kardashian, Orlando Bloom o Will Smith, entre d'altres. 

Aquest vídeo mostra l'angoixa d'una dona intentant fugir amb cotxe de les flames a Malibú: 

En aquest cas, s'han cremat més de 40.000 hectàrees i hi ha almenys 2 morts. El tercer incendi ha estat batejat com a 'Hill Fire', també al sud de Califòrnia. Tot plegat ha estat causat a causa dels forts vents que han bufat a la zona amb ràfegues de més de 80 km/h, les altes temperatures i la greu sequera que pateix l'estat, on no hi plou de forma contundent des de principis d'any. Això ha generat una greu crisi política entre el govern federal i el president dels Estats Units, Donald Trump, qui acusa les autoritats estatals de no tenir en bon estat els boscos de Califòrnia. 

Moltes cases han quedat totalment calcinades per les flames
Moltes cases han quedat totalment calcinades per les flames | EFE

 

Edificis sencers calcinats i escenes desoladores

Les flames no han tingut pietat de les poblacions afectades que, en molts casos, han quedat pràcticament arrasades. El foc ha calcinat fins a 19.000 habitatges, edificis sencers, esglésies, escoles i altres instal·lacions, deixant imatges desoladores davant de la impotència dels veïns, que van haver de marxar de casa evacuats. La població més afectada ha estat Paradise pel 'Camp Fire', que ha destruït el 90% de la ciutat. 

Tot plegat ha provocat un escenari d’ «horror» i «caos», segons ha informat l’alcalde de l’ajuntament de Paradise, Scott Lotter,  que també ha hagut de ser evacuat amb la seva família ja que el municipi ha quedat totalment cremat. «La població sencera està en flames», ha afegit, explicant que les carreteres estaven col·lapsades pel trànsit i els cotxes abandonats en el moment de l’evacuació.

El foc es trobava a uns 280 quilòmetres de la zona de San Francisco, però tot i així el fum va arribar en aquesta zona tan coneguda i turística. Les flames han deixat pas a la pluja, que ara cau amb molta força a la zona i està dificultant les tasques de recerca dels desapareguts. 

Imatge de l'incendi més gran de la història de Califòrnia aquest estiu
Imatge de l'incendi més gran de la història de Califòrnia aquest estiu | EFE

 

Incendis cada cop més freqüents i violents

Aquest és l’enèsim incendi de l’any a Califòrnia i les dades confirmen que els focs són cada vegada més freqüents i violents en aquest estat. De fet, el registre oficial d’incendis, que es remunta al 1932, quatre dels cinc focs més destructius de la història de l’estat s’han produït en els darrers 6 anys.  El més greu i gran des que es tenen dades va tenir lloc entre el juliol i el setembre a Mendocino Complex.