Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
imatge arxiu urnes

Els 4 pobles catalans que canviaran de partit a l'Ajuntament per primera vegada

Tots els casos recollits mantenien el mateix partit polític legislatura rere legislatura des que es va crear la democràcia

 

Després de les eleccions municipals del passat 26 de maig, ha arribat el dia en què es formaran els Ajuntaments que van sortir escollits de les urnes ja fa tres setmanes. Les investidures estan previstes per al 15 de juny, és a dir, demà. Són molts els municipis que es mantenen amb el mateix partit polític des de l'inici de la democràcia en aquest país. Tot i això,  hi ha quatre municipis catalans que aquest dissabte canviaran de partit polític que governa l'Ajuntament per primera vegada en tots els anys de democràcia, és a dir, des de 1979.

Els quatre municipis que canvien de color a l'Ajuntament són Terrassa (Vallès Occidental), Montmajor (Berguedà), Riner (Solsonès) i Capafonts (Baix Camp).

Tot x Terrassa conquereix la capital del Vallès

En el cas de Terrassa, des del 1979 havia estat el Partit Socialista  qui havia governat. Ha estat en aquestes últimes eleccions que els ciutadans han decidit que hi hagi un canvi: Tot x Terrassa és el nou partit que, amb 10 regidors, portarà a Jordi Ballart a dirigir l'Ajuntament.

TxT
Jordi Ballart, de Tot x Terrassa, serà el nou alcalde a la capital del Vallès Occidental | Catalunyadiari.com

 

Per altra banda, trobem el cas de Montmajor. Aquest poble del Berguedà havia estat regit per Convergència i Unió des dels inicis de la democràcia. Però aquesta ratxa ha arribat al seu final. El pròxim dissabte passarà a formar-se un ajuntament d'esquerres: Fem Poble-AM, encapçalada per Maria del Mar Monell, es va proclamar guanyador amb majoria a les eleccions amb 4 regidors contra els 3 que va guanyar JuntsxMontmajor.

 

Capafonts i Riner, els municipis que tanquen la llista

Un altre canvi el trobem a Capafonts, un petit poble del Baix Camp que des del 1979 s'havia proclamat convergent. En aquestes últimes eleccions, i del total de 3 regidors amb els quals compta aquest Ajuntament, 2 han estat per la CUP, destronant a JuntsxCapafonts, els quals només n'han aconseguit 1.

Per últim, trobem el cas de Riner. Aquest municipi del Solsonès també havia format un Ajuntament sempre convergent, però ara es troba en un cas especial. Joan Solà ja va ser l'alcalde en les dues últimes legislatures amb CiU –2011-2015 i 2015-2019–, però en aquest cas ha estat el mateix Solà qui ha canviat de bàndol. Joan Solà va crear una nova candidatura:  'Agrupació d'Electors Independents', la qual ell mateix va encapçalar i va ser escollit de nou com a Alcalde, però amb aquesta nova formació.

Llançà, al límit del canvi

Llançà —a l'Alt Empordà— per primera vegada havia donat la victòria a la formació Esquerra Republicana amb 4 regidors, un més que JuntsxLlançà. D'aquesta manera, passaria a ser el cinquè municipi que pateix un canvi de color en l'Ajuntament, ja que des de l'inici de la democràcia Llançà havia estat un poble convergent. Però, finalment, no ha estat així. En les últimes hores, JuntsxLlançà ha anunciat un nou pacte amb el PSC, de manera que recuperarien l'alcaldia.

També et pot interessar...