L'advocat de Quim Forn espera que el TC i el TEDH «facin justícia»

Xavier Melero presenta 'L'encargo', un llibre sobre la seva defensa de l'exconseller

Xavier Melero
Xavier Melero ha presentat un llibre, 'El Encargo', sobre el judici | CatalunyaDiari

L'advocat de l'exconseller d'Interior Joaquim Forn, Xavier Melero, segueix confiant en la justícia, tot i criticar la sentència del Tribunal Suprem. El lletrat creu que institucions com el Tribunal Constitucional i el Tribunal Europeu dels Drets Humans resoldran amb justícia els recursos que es presentaran contra les dures condemnes per sedició. 

Tot i això, adverteix que «la justícia europea no és millor pel simple fet de ser europea». Melero ho ha dit durant la presentació del seu llibre-crònica sobre el judici al Suprem, 'El encargo' (Ariel), que ha presentat aquest dilluns a Barcelona.

La seva arribada al cas

Amb referències constants a la literatura, la història, el cinema, la música i la boxa, com és habitual en ell, el llibre explica com Melero va arribar fins a la defensa de Forn mig de rebot. Va començar defensant els exmembres de la Mesa del Parlament Lluís Corominas, Lluís Guinó i Ramona Barrufet.

Quan la causa contra l'antic Govern de Puigdemont va arribar al Suprem, l'advocat de Forn fins aleshores, Cristobal Martell, va renunciar a la defensa, i CDC li va encarregar a Melero, que no va poder dir que no, perquè ja defensava l'exconsellera Meritxell Borràs i havia defensat CDC durant molts anys en els casos de corrupció del partit.

L'exconseller Joaquim Forn durant la seva declaració al Tribunal Suprem
L'exconseller Joaquim Forn durant la seva declaració al Tribunal Suprem | Cedida

  

S'ho va prendre com un encàrrec professional més, traient-li la pàtina política o ideològica que li podien imprimir alguns dels acusats i alguns dels altres advocats defensors. A més, la seva llunyania ideològica amb els acusats li fa transmetre una imatge diferent, irònica, dels processats i dels seus respectius entorns polítics.

Crític amb les accions del seu client

És sincer i explica, per exemple, que l'1 d'octubre del 2017 el volia passar reunit amb amics per allunyar-se expressament dels mitjans, tot i que finalment al migdia d'aquell dia es va fer impossible seguir obviant la realitat, que ha relatat Jordi Turull. És crític amb el procés polític independentista, i explica que va acudir a la manifestació unionista del 8 d'octubre del 2017, però també amb l'actuació policial, judicial i política de l'estat.

  

  

Sobre la situació política que ha emmarcat el judici i que continua enquistada, Melero ha lamentat que l'eix nacional s'hagi afegit a altres eixos de divisió de la ciutadania.

«El judici va ser just, no la sentència»

Del procediment judicial estrictament, és molt crític amb els advocats de l'acusació popular de Vox, descriu l'actitud del magistrat instructor, Pablo Llarena, i les converses sobre boxa que va tenir amb el president del tribunal, Manuel Marchena, així com la relació amb els seus clients i altres acusats. Melero ha explicat que va voler crear un personatge narrador per fer el relat més proper a la novel·la negra.

En tot cas, Melero ha reafirmat que el judici va ser just, però no així la sentència, que, a més, creu que no ha fet canviar l'opinió política a ningú. Tot i la important condemna al seu client, creu que ell va fer una bona feina i no canviaria gairebé res de com el va plantejar, ja va aconseguir parcialment els seus objectius.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari