Sánchez anuncia les dates de la partida econòmica per a les comunitats autònomes

El primer tram s'entregarà al juliol, mentre que per a l'últim no hi ha data concreta i el segon i el tercer es pagaran al novembre

Imatge de Pedro Sánchez durant la roda de premsa posterior a la cimera europea a Brussel·les del 21 de juny del 2019
Sánchez ha anunciat el calendari de la partida econòmica per a les autonomies per fer front a la crisi econòmica | ACN

El president del govern central, Pedro Sánchez, va anunciar que els primers 6.000 milions d'euros del fons de reconstrucció no reemborsable es transferiran a les comunitats l'abans possibles. Tanmateix, durant la conferència de presidents autonòmics, Sánchez ha indicat la data en què es dristribuiran els recursos: el primer tram de la partida, que consta de 6.000 milions d'euros dels 16.000 totals i que ajudarà a fer front a la despesa sanitària a causa de la crisi del coronavirus, es pagarà al «mes de juliol».

El segon tram, que suposa 4.000 milions d'euros del total, es repartirà «en base a criteris de despesa sanitària d'octubre» i es pagarà un mes després, al novembre. El tercer tram, de fins a 1.000 milions d'euros «es repartirà en base a criteris representatius de la despesa social» i també es pagarà, com el segon, al novembre. Finalment, el quart i últim tram, de 5.000 milions, servirà per pal·liar la disminució de recursos propis de les comunitats per l'impacte en l'activitat ecònomica paral·litzada, i, en paral·lel a les anteriors, no hi ha data concreta

Torra demana a Sánchez que obligui a portar mascareta

D'altra banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat a Pedro Sánchez que estableixi l'obligatorietat de dur mascareta als espais públics com a mesura de seguretat davant del coronavirus i que l'Estat implanti un permís retribuït per a les famílies que tenen nens o persones dependents a càrrec. Segons han informat fonts de Presidència, Torra ho ha plantejat a la reunió que els líders autonòmics han mantingut amb Sánchez aquest diumenge per videoconferència.

A banda d'aquestes dues mesures, Torra també ha plantejat una sèrie de qüestions econòmiques, com que s'apliqui una «política de salvament de l'economia» en els propers tres mesos deixant de banda el dèficit i gastant per «salvar persones i llocs de treball». També hi ha reclamat l'aprovació immediata de la renda bàsica universal que fa setmanes que preparen la vicepresidència de Drets Socials i Agenda 2030, de Pablo Iglesias, i el ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, que dirigeix José Luis Escrivá.

Així mateix, Torra vol «congelar el temps» a les petites i mitjanes empreses (pimes), autònoms i empreses amb una moratòria del cobrament de quotes i impostos, una política de transferències directes i subvencions per garantir la liquiditat als sectors més afectats, en lloc d'una política de crèdits i avals. Paral·lelament, el president de la Generalitat ha reclamat «claredat, transparència i antiburocràcia» per tal que tothom tingui normes clares, se supervisi la banca i no s'afavoreixi els «'lobbies' empresarials de sempre».

«Tot el que no gastem en els propers tres mesos s'haurà de multiplicar per molt si les empreses fan fallida», ha advertit, i ha subratllat que les empreses no es poden enfonsar ni tampoc es poden perdre llocs de feina. Per això ha instat a acompanyar el desconfinament d'un «pla de salvament de l'economia». «Totes les mesures que es vagin prenent en favor de l'economia tindran el nostre recolzament», ha garantit.


Comentaris

envia el comentari