Un estat d'alarma per territoris fins el 5 de juliol, la nova proposta de Sánchez

La votació s'ha de fer al Congrés aquest dimecres

Pedro Sánchez durant el consell de ministres del 31 de març de 2020
Pedro Sánchez vol allargar l'estat d'alarma per darrera vegada fins el proper 5 de juliol. | ACN

El govern espanyol que encapçala Pedro Sánchez treballa a contrarrellotge en les negociacions perquè aquest dimecres, 20 de maig, prosperi la que pretén que sigui la darrera pròrroga de l'estat d'alarma, vigent a Espanya des del passat 14 de març. Aquest dilluns, 'La Sexta' ha revelat les dues claus del 'nou' estat d'alarma que vol aplicar Sánchez.

Seria per territoris, de manera que en sortirien aquells punts d'Espanya que superessin la fase 3; i tindria data de caducitat: el 5 de juliol, que seria l'última jornada en què hi hauria estat d'alarma a Espanya. En total, 113 dies d'estat d'alarma que donarien marge per arribar a la nova normalitat als territoris que encara avui són en fase 0: Barcelona i Madrid i les seves àrees metropolitanes, a més d'algunes àrees bàsiques de salut de Castella i Lleó.

Una negociació a contrarrellotge

Perquè es pugui aplicar aquesta nova proposta de Pedro Sánchez, però, al govern espanyol li calen suports més enllà dels diputats del PSOE i d'Unides Podem. Segons publica 'La Sexta', des de l'executiu s'ha optat per no dialogar ni amb el PP ni amb Vox. La segona i la tercera força del Congrés, doncs, han quedat excloses de la negociació per a una nova aprovació de l'estat d'alarma: els d'Abascal s'hi oposen des de fa setmanes i es preveu que Casado se sumi al no aquest dimecres.

Així doncs, el govern negocia ara amb ERC, tot i que la posició dels republicans aquest dilluns encara és negativa envers una nova pròrroga. Amb tot, la formació que a Madrid comanda Gabriel Rufián es mostra «amb voluntat de seguir negociant». També hi ha hagut contactes del govern estatal amb JxCat, mentre que no es descarta, en cas que l'independentisme torni a quedar-se al marge de la pròrroga, explotar la via Ciutadans, com ara fa quinze dies. Tot és obert.


Comentaris

envia el comentari