Alsina a Torra: «Els espanyols no tenim dret a decidir on comença i on acaba Espanya?»

El president de la Generalitat ha protagonitzat una tensa primera entrevista després del judici a Onda Cero

Entrevista a Quim Torra
Ha estat la primera entrevista del president després de l'inici del judici per l'1-O | Onda Cero

El president de la Generalitat ha realitzat la seva primera entrevista després de l'inici del judici als presos catalans per l'1-O al Tribunal Suprem. Carlos Alsina ha estat l'encarregat de dirigir la conversa al seu programa 'Más de uno', a Onda Cero, que ha generat moments de molta tensió i poca entesa entre tots dos.

Torra ha insistit que els polítics empresonats estan tancats a presó per defensar una idea. «Vostè defensa la mateixa idea i no està processat», ha respost el locutor posant a prova Torra: «Si defensar l'autodeterminació fos un delicte, vostè estaria processat. Està vostè processat?». El president ha respost a la pregunta amb un simple «no». 

Un altre dels assumptes que els ha portat a entendre's poc ha estat el percentatge d'independentistes a Catalunya. El president ha assegurat que «un 80% de catalans volen resoldre pacíficament l'exercici del dret d'autodeterminació». Alsina l'ha respost amb una altra pregunta directa: «Aquest 80% el treuen de l'enquesta del 'Diari Ara'?». «I de moltes altres enquestes», ha dit Torra.

Alsina: «M'està demanant que em fixi en una enquesta d'un diari independentista»

Però el periodista ha volgut insistir en el tema: «Quina era la pregunta que es feia als enquestats del 'Diari Ara' en la qual vostè es basa per dir que el 80% dels catalans estan a favor de l'autodeterminació? Per què en la pregunta, pot estar la trampa». Torra ha respost que «es preguntava per un referèndum acordat, com a Escòcia». «Escòcia és una nació», replicava el locutor, al que el president deixava anar: «I Catalunya no?»

«Vostè sap que no. A l'Estatut, Catalunya no està definida com una nació», ha dit Alsina. Ha estat llavors quan el president li ha indicat que tindrien dificultats en la conversació si passaven a parlar dels textos legals, el que ha encès el locutor: «M'està demanant que no em fixi en els textos legals i em fixi en una enquesta d'un diari independentista». 

Torra: «La democràcia, abans que la llei»

Quin Torra ha insistit durant l'entrevista en la necessitat que s'escolti «la veu de Catalunya» per portar a terme un referèndum. També ha dit que no té prou majoria per promoure una reforma de la constitució, al que Alsina ha respost «Busqui aquesta majoria». Finalment, el president ha decidit sortir de l'embolic dialèctic afirmant que «la democràcia va primer, abans que la llei».

El presentador ha retret a Torra que «l'única solució que plantegen» és que «la societat espanyola accepti el que exigeixen». El president li ha demanat si no li semblava «normal» i Alsina ha esclatat: «Com m'ha de semblar normal que vostè dediqui tota la seva acció política a arrabassar-nos als espanyols la possibilitat de decidir sobre la nació espanyola?». I acabava amb un altra qüestió: «Vostè creu que els espanyols no tenim dret a decidir on comença i on acaba Espanya?»


Comentaris

envia el comentari