Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

L'ambaixadora espanyola a Suïssa va demanar ajuda al CNI per a espiar la delegació catalana

'El Nacional' i 'Eldiario.es' han fet públics, també, alguns dels missatges que enviaven

El CNI podria haver estat involucrat als espionatges de les delegacions catalanes, segons 'Eldiario.es' | CatalunyaDiari.cat

 

L'ambaixadora espanyola a Suïssa va reclamar ajuda del CNI per a investigar la delegació de la Generalitat al país. Concretament, l'ambaixadora va demanar que Madrid enviés un «Conseller o Agregat d'Interior» a Ginebra, perquè pogués controlar de forma permanent l'activitat de la delegació catalana, segons ha publicat 'Eldiario.es'.

Tal com TV3 i 'Eldiario.es' van fer públic el passat dimarts, el Govern espanyol hauria  espiat l'acció de la Generalitat a Europa  perquè volien demostrar que seguien duent a terme activitats relacionades amb l'àmbit independentista i, així, poder-les denunciar al TSJC i tancar-les. Els dos mitjans ho van fer públic perquè van tenir accés a la documentació aportada amb la denúncia al TSJC. Aquestes proves inclouen missatges confidencials de comunicacions d'ambaixades del Regne Unit, Suïssa i Alemanya, entre qui es produeixen aquestes connexions i a través de quin mitjà, apunten tan TV3 com 'Eldiario.es'.

Un agregat del CNI «per la importància creixent dels interessos»

A més, s'ha pogut conèixer, segons explica 'Eldiario.es', que l'ambaixadora d'Espanya a Suïssa, Aurora Díaz-Rato, va demanar ajuda al CNI per a dur a terme aquests espionatges. Ho demostren amb una de les notes incloses en la denúncia al TSJC, en la qual Díaz-Rato donava resposta a una petició d'informació que se li feia des de Madrid: «Considero que seria necessari estudiar la possibilitat que el CNI nomenés un Conseller o Agregat resident a Ginebra per la importància creixent dels interessos  en joc en l'àmbit multilateral, insults acadèmics, societat civil...».

Josep Borrell rebia missatges de diversos ambaixadors per a saber la situació que hi havia a cada país | CatalunyaDiari.cat

 

Manipulació al Govern Alemany per evitar una moció a favor de la independència

Una altra prova important sobre el contingut d'aquests missatges l'ha publicat 'El Nacional' i, en aquest cas, sobre  l'ambaixador espanyol a Alemanya, Ricardo Martínez Vázquez. Aquest va enviar un correu electrònic el passat mes d'abril a Madrid, en el qual descrivia els moviments que s'havien desplegat per a evitar que el parlament alemany aprovés una moció a favor del procés d'independència  presentada pel grup Die Linke: deia que estava preparant una «munició verbal i escrita» dirigida a tots els grups parlamentaris i que tancaria una ronda de contactes per «avaluar la situació i frenar la moció en la mesura del possible».

Crítiques per un discurs «a favor dels encausats»

Per últim, està l'ambaixador al Regne Unit, Carlos Bastarreche. Segons 'El Nacional', va enviar una nota el dia 15 de febrer al gabinet de Josep Borrel per a informar de l'activitat que la delegació catalana duia a terme al país anglosaxó. Una de les dades que explicava Bastarreche al seu escrit, entre moltes altres, és com  un diputat de Gal·les havia fet un discurs al parlament britànic «a favor dels encausats», tot fent referència als polítics catalans.

També et pot interessar...