Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Amnistia Internacional demana l'alliberament dels Jordis, després del judici del procés

Amnistia Internacional torna a demanar l'alliberament de Sànchez i Cuixart

«La seva situació s'ha de revisar i els presos s'han d'excarcerar», indiquen via comunicat.

Amnistia Internacional demana l'alliberament dels Jordis, després del judici del procés
Amnistia Internacional demana l'alliberament dels Jordis, després del judici del procés | Cedida

 

L'ONG Amnistia internacional ha tornat a demanar l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.  «La seva situació s'ha de revisar i els presos s'han d'excarcerar», indiquen via comunicat.  Un cop acabat el judici del procés, l'ONG insisteix a revisar la presó provisional, i lamenta que la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat ja s'hagi oposat a l'alliberament dels presos.

Demanen un examen

Des de l'organització alerten que, com més s'allarga una presó provisional, més necessitat hi ha de revisar-la, segons els estàndard internacionals de drets humans. És per això que demanen que es dugui a terme un examen rigorós que determini si segueix sent necessària i proporcionada. 

Assenyalen que només hi podria haver retret penal si es demostra que van convocar manifestants el dia 20 i 21 de desembre de 2017 amb la finalitat d'impedir una operació policial lícita. Així doncs, en cap cas es pot dur a terme «una restricció excessiva i desproporcionada dels drets humans», com el dret a la reunió pacífica i d'expressió. Amnistia Internacional ha expressat la seva preocupació pels delictes pels quals se'ls acusa: rebel·lió o sedició.

«Tenien dret a organitzar reunions pacífiques»

En el comunicat, afegeixen que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, com a ciutadans particulars i presidents d'organitzacions de la societat civil en el moment dels fets que s'han jutjat, tenien dret a organitzar i promoure reunions pacífiques en suport al referèndum i a la independència de Catalunya: 

«Encara que el dret internacional dels drets humans permet als Estats imposar algunes restriccions a l'exercici del dret a la llibertat d'expressió amb determinades finalitats legítimes, com protegir l'ordre públic o la seguretat nacional, les autoritats han de demostrar que aquestes restriccions són necessàries i proporcionades a l'objectiu perseguit, cosa que no ha ocorregut en aquest cas», assenyalen.

També defensen que, d'acord amb el dret internacional, les restriccions de la llibertat d'expressió han de ser l'instrument menys intrusiu dels que permetin aconseguir el resultat desitjat. Per això, «la presentació de càrrecs penals greus contra membres de la societat civil que organitzen o promouen aquest tipus de reunions és una mesura excessiva i desproporcionada», apunten.

També et pot interessar...

  • Amnistia Internacional reclama l'alliberament de Sànchez i Cuixart
  • Boye intenta prometre la Constitució en nom de Puigdemont i Comín i el Congrés li impedeix