Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella.

El consell de l'arquebisbe de Barcelona pel 14-F: «Parlem, dialoguem»

Omella defensa la via dialogada en una piulada

L'arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella.
L'arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, en una imatge d'arxiu. | ACN

El cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha fet una clara aposta pel diàleg i per deixar de banda la confrontació en la campanya electoral que arrenca a Catalunya aquest divendres:

Aquesta mateixa setmana, Omella, ha explicat que creu que amb el 14-F cal complir l'itinerari marcat per la llei i demana la màxima participació a les eleccions. «L'abstenció no és un bon camí democràtic», ha afirmat en declaracions als periodistes aquest dilluns. Sobre si s'haurien de celebrar el 14 de febrer o més endavant, Omella ha reconegut que amb la pandèmia es presenten «moltes dificultats» però alhora ha afegit que «viure en l'espera també molesta molta gent».

En tot cas, ha insistit en la importància de votar en les eleccions, per correu si cal, i ha demanat a qui guanyi que «governi per a tots». El també president de la Conferència Episcopal Espanyola ha lamentat les vacunacions de polítics a qui no els tocava encara. «Desgraciadament Espanya és el món de la picaresca», ha afirmat preguntat per les vacunes que s'han posat alguns alcaldes o regidors i membres de l'Exèrcit. «Hem de ser més nobles i més honrats», ha afegit, demanant seguir l'ordre de vacunacions establert pel calendari sanitari.

Enfrontat a Carles Puigdemont

Omella, que sempre va mantenir una posició de certa distància durant els moments més àlgids del procés independentista, va participar discretament de moviments per buscar una sortida dialogada entre el referèndum de l'1 d'octubre de 2017 i el desenllaç d'aquelles setmanes de tensió amb la declaració de la independència, l'aplicació del 155, la presó i l'exili dels líders del procés.

El cardenal arquebisbe de Barcelona va mantenir contactes especialment amb Oriol Junqueras, president d'ERC i llavors vicepresident del Govern, però no van fructificar. En canvi, sempre va mantenir una relació més aviat distant amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que el critica veladament en el seu llibre 'M'explico', publicat el 2020. De fet, el mateix Puigdemont va referir-se a Omella amb una agressiva expressió en una piulada feta a finals de 2018, com «el valent de l'Omella»: