Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotografia que il·lustra el canvi d'hora

Andalusia vol imposar un toc de queda «entre les set o vuit de la tarda»

El president de la Junta demana permís al govern per modificar l'hora del toc de queda

Fotografia que il·lustra el canvi d'hora
La Junta d'Andalusia proposa un nou horari per al toc de queda | Cedida

El govern d'Espanya està sent pressionat pels governs autonòmics, que volen modificar les mesures actuals, amb l'objectiu d'endurir-les. Aquest és el cas d'Andalusia, que pretén avançar l'hora del toc de queda. 

Juanma Moreno, president de la Junta d'Andalusia, confirmava, abans que Sanitat rebutgés la petició en el Consell Interterritorial de Salut, que el seu govern vol avançar el toc de queda a les «vuit o set del vespre». A més, insistia en el fet que no renuncien «en absolut» a poder tenir les eines per poder imposar aquesta i altres mesures més restrictives.

Així doncs, també pretenen establir el confinament domiciliari en determinades poblacions i comarques. Considera que aquesta mesura podria fer baixar la corba de contagis i la resta d'indicadors, com el nombre d'hospitalitzats, que es reduiria «molt més ràpid».

A més, no dubtava en afirmar que el Govern actua amb «intransigència» i que és un «greu error», que pagarà en un futur. «Crec que el govern d'Espanya no ens està fent un favor a la lluita contra la pandèmia, ja que no permet a les comunitats autònomes prendre decisions sobre el toc de queda i el confinament domiciliari», afirmava criticant la gestió de Sanitat.

Un missatge d'optimisme malgrat no poder aplicar més restriccions

Tot i que ara mateix no té tots els instruments que voldria, Moreno ha celebrat la millora de les xifres de la pandèmia a Andalusia. El president de la Junta d'Andalusia ha manifestat que el nombre de contagis «va disminuint» progressivament. Ara bé, no ha volgut afirmar que s'ha «doblegat la corba», i ha vaticinat que encara queden «deu o dotze dies molt durs» en les xifres d'ingressos. 

Moreno ha fet una petició: «Hem d'esforçar-nos al màxim perquè el sistema sanitari no col·lapsi». El president ha valorat positivament l'evolució dels contagis, que ahir mateix se situaven en 3.676. És una dada que «ens dona llum i esperança», sobretot si es compara amb els «gairebé 8.000 contagis que teníem fa uns dies».

Però Juanma Moreno ha volgut recordar que una reducció de contagis «no vol dir que la pressió hospitalària desaparegui». Segons el president andalús, seguiran creixent els hospitalitzats a causa dels positius registrats en els dies anteriors. Tot i això, creu que «actualment» resulta «possible» evitar la saturació hospitalària que s'ha produït en altres comunitats o països com Portugal.

Les restriccions actuals 15 dies més

Des de la Junta d'Andalusia ja s'ha confirmat que mentre el ministeri de Sanitat no permeti endurir les restriccions, aquestes seguiran vigents el temps que sigui necessari. De moment, el proper termini per estudiar-les és el 15 de febrer.

Cal recordar que la regió andalusa manté actualment tres limitacions en la mobilitat: tancament perimetral en els límits de la comunitat, també està prohibit el moviment entre províncies i no es pot entrar ni sortir, llevat d'excepcions, en aquells municipis amb una incidència acumulada a 14 dies de 500 casos per cada 100.000 habitants.

En tot el seu territori, es manté el toc de queda entre les 22 i les 06 hores. També estan limitades les reunions a un màxim de 4 persones i els comerços i establiments de restauració han de tancar a les 6 de la tarda.