Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Tiquet de compra d'un supermercat amb diversos productes al voltant seu

L'IPC creix un 0,6% durant el mes de gener, el primer increment de preus en deu mesos

Aquest comportament es deu a l'augment del preu de l'electricitat, els aliments i les begudes no alcohòliques

Tiquet de compra d'un supermercat amb diversos productes al voltant seu
El preus a Espanya s'han encarit un 0,6% durant el mes de gener de 2021. | Pixabay

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 0,1% al gener en relació amb el mes anterior i va situar la seva taxa interanual en el 0,6%, més d'un punt per sobre de la de desembre (-0,5%), registrant així la seva primera taxa positiva després de nou mesos en valors negatius, segons les dades avançades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En aquest comportament destaca la pujada dels preus de l'electricitat, major aquest mes de gener que en el 2020. Així mateix, també influeix que els preus dels aliments i de les begudes no alcohòliques s'incrementen aquest mes més del que ho van fer l'any passat, que els paquets turístics van baixar més al gener 2020 que aquest mes, i que els preus del gas augmenten aquest gener de 2021,mentre que van reduir-se l'any anterior.

Pel que fa a la taxa mensual —gener de 2021 sobre desembre de 2020—, l'IPC va pujar un 0,1%, una dècima menys que en els dos mesos anteriors. Malgrat això, amb l'increment d'aquest mes de gener, encadena cinc mesos de creixement mensual. L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC de gener el pròxim 12 de febrer.

La inflació subjacent s'incrementa un 0,6%

Per primera vegada, l'INE incorpora en l'avançament de dades de l'IPC una estimació de la inflació subjacent —sense aliments no elaborats ni productes energètics—, que xifra per a gener en un 0,6% interanual, cinc dècimes més que al desembre.

En el primer mes de 2021, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa interanual en el 0,6%. Si aquesta dada es confirma, la taxa anual de l'IPCA augmentaria 1,2 punts respecte al mes anterior., mentre que la taxa mensual de l'IPCA va baixar un 0,3%.