Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge arxiu urna vots

Els candidats tarragonins no tanquen la porta a unes terceres eleccions

Els cinc partits amb representació per la circumscripció no es consideren responsables del cansament ciutadà amb la política

Imatge arxiu urna vots
Tarragona votarà, per quarta vegada en quatre anys, aquest diumenge, 10 de Novembre. | Cedida

Aquest diumenge, 10 de novembre, les urnes s'obriran, per quarta vegada en quatre anys, per tal de triar els i les representants a les Corts Generals, el Congrés dels Diputats i el Senat. La ciutadania arriba a aquesta nova cita electoral cansada amb la classe política, ha caigut un 10% el vot per correu a Tarragona respecte el 28 d'abril, i amb la por d'haver de ser cridats a les urnes per tercera vegada consecutiva.

  • ENQUESTA: A quin partit votaràs aquest 10-N?

  

TarragonaDigital ha parlat amb els cinc caps de llista amb representació a la carrera de San Jerónimo per recollir els seus punts de vista sobre un parell qüestions de política general i una altra de temàtica més tarragonina.

A més a més, i tot i ser extraparlamentari després dels resultats del 28 d'Abril, aquest mitjà s'ha adreçat al cap de llista del Partit Popular de Tarragona, Jordi Roca, per recollir el seu posicionament sobre un seguit de qüestions. El PP tornarà a ser segona força, segons totes les enquestes publicades, i la seva condició d'alternativa de govern fa que se li doni veu a ell, encara que sigui extraparlamentari per la circumscripció tarragonina.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

«No està en les nostres mans unes terceres eleccions»

Les enquestes indiquen que la governabilitat a Espanya no està, ni gens menys, assegurada després del 10 de Novembre. Així doncs, el fantasma d'unes terceres eleccions generals pren forma i encara més quan cap partit polític, excepte Ciutadans, les descarta rotundament.

ERC no assegura que no hi hagi terceres eleccions. Ferran Bel, de Junts per Catalunya, diu que «no està en les nostres mans unes terceres eleccions però aquestes posarien en entredit tots els grans partits espanyols». El PSC tampoc tanca la porta a haver de tornar a votar i el seu candidat, Joan Ruiz, afirma que «ningú pot assegurar res, qui ho faci mentirà perquè depèn dels vots dels ciutadans».

Al centre de la imatge, amb camisa blanca, el cap de llista de Junts per Catalunya per Tarragona, el tortosí Ferran Bel
Al centre de la imatge, amb camisa blanca, el cap de llista de Junts per Catalunya per Tarragona, el tortosí Ferran Bel. | TarragonaDigital

El Partit Popular, que a l'abril es va quedar fora però a qui, totes les enquestes asseguren una millora notable de resultats, tampoc es posiciona i el seu cap de llista, Jordi Roca, afirma que «veiem amb preocupació que la inestabilitat del Parlament de Catalunya s'ha traslladat al Congrés dels Diputats».

En Comú Podem considera que «qui hauria de respondre aquesta pregunta és Pedro Sánchez».  Ismael Cortés, cap de llista de la coalició d'esquerres, reitera que «nosaltres apostem per una majoria de govern progressista». Sergio del Campo, candidat de Ciutadans i amb l'escó en joc si s'ha de fer cas a les enquestes publicades, és rotund:  «Si és per nosaltres, reiterem que no hi haurà terceres eleccions».

«La causa principal del bloqueig polític és Pedro Sánchez»

Ismael Cortés, candidat d'En Comú Podem per Tarragona.
Imatge d'arxiu d'Ismael Cortés, candidat d'En Comú Podem per Tarragona, durant una entrevista amb TarragonaDigital. | Àngel Ullate

Una altra derivada de la incapacitat dels partits polítics és el cansament de la ciutadania amb els seus representants públics. Preguntat per quina responsabilitat tenen sobre aquest cansament,  Jordi Salvador, cap de llista d'ERC per Tarragona, considera que «no en som responsables».

El polític tortosí Ferran Bel matisa el posicionament del seu adversari republicà i sosté que «personalment no, no em sento responsable, però reconec que la gent es cansa de la política quan aquesta no li resol els problemes i, darrerament, hi ha partits i polítics, que pensen que els problemes polítics els ha de solucionar la justícia i aquest és un gran error per tothom».

En les paraules d'Ismael Cortés, el candidat d'En Comú Podem que aspira a mantenir l'escó que va assolir pels pèls el passat 28 d'Abril, es nota, encara, el dolor per la negociació per pactar un govern amb els socialistes: «la causa principal del bloqueig polític rau en el fet que Pedro Sánchez no va voler formar un govern amb Unides Podem i En Comú Podem i va preferir anar a eleccions pensant que millorarà els resultats».

La macroenquesta del CIS dóna la victòria, aquest 10 de Novembre, als socialistes a Tarragona. El seu número 1,  Joan Ruiz, també s'espolsa les puces de sobre i afirma que «els socialistes hem estat els únics en fer propostes concretes per respectar la voluntat popular  que va donar la victòria a Pedro Sánchez a les eleccions d'abril i que volia un govern de progrés».

Joan Ruiz, candidat del PSC per Tarragona.
Imatge d'arxiu del cap de llista del PSC per Tarragona, Joan Ruiz. | Àngel Ullate

 

«Estem igual que fa 10 anys perquè no tenim un Estat propi»

S'ha de tenir present que més enllà de les picabaralles polítiques dels presidenciables, la circumscripció electoral és la província. Això vol dir que els caps de llista de les diferents formacions polítiques han de portar les peticions del territori a Madrid. TarragonaDigital els hi ha preguntat, entre altres, el motiu pel qual, Tarragona fa 10 anys que té exactament els mateixos temes a resoldre: A-27, Corredor del Mediterrani, Energia...

Del Campo, de professió inspector de treball, fa de partit a l'oposició i diu que «aquesta pregunta se l'hauria d'adreçar als partits que ens han governat durant els darrers 10 anys». Pel polític taronja, «hauria sigut un drama que s'haguessin aprovat els pressupostos pactats entre PSOE i Podemos i que contemplaven una caiguda de la inversió a Tarragona del 30%».

Salvador, durant l'entrevista amb TarragonaDigital, a la seu d'Esquerra a Tarragona.
Jordi Salvador, d'ERC, aspira a repetir la victòria del passat 28 d'Abril. | Angel Ullate

Joan Ruiz, del PSC, creu que «amb el PSC de Tarragona, les nostres comarques sempre han guanyat». Ruiz, gat vell de la política tarragonina, obvia que el govern socialista de Zapatero va suspendre infraestructures bàsiques per la demarcació i recorda que «amb el PP al govern, les inversions a la província van davallar per sota dels 325 milions d'euros quan, amb el govern socialista, s'havia situat sempre per sobre dels 500 milions anuals».

El guanyador de les eleccions del passat 28 d'abril,  el republicà Jordi Salvador, opina que la clau de tot plegat es troba en el fet que «no tenim un estat propi, tenim un estat en contra i aquesta és una raó més per apostar per la República catalana!»

Ferran Bel, que ha acceptat el número 1 de la llista de Junts per Catalunya després de la inhabilitació del conseller Rull, poleix l'argument del seu company independentista, Jordi Salvador, i diu que «estem igual que fa 10 anys per una clara falta de voluntat política, tant del PP com del PSOE. Aquest fet s'emmarca en una estratègia compartida amb una política d'infraestructures planificada per no afavorir i dificultar el creixement econòmic de Catalunya».

Sergio del Campo míting Cs Reus
El candidat de Ciutadans per Tarragona, Sergio del Campo, ha de fer front a unes enquestes adverses que el poden deixar fora del Congrés. | Jordi Olària Gras

Roca, líder del PP de Tarragona, presenta l'altra cara de la moneda de les posicions del cap de llista dels socialistes, Joan Ruiz. Jordi Roca recorda que «fa 10 anys un govern del PSOE, amb el suport d'ERC, va aturar totes les infraestructures a Espanya» i aprofita per assegurar que «els populars podem treure pit de les inversions al port i a l'aeroport que els fan més competitius en comparació a aquell caríssim i inútil Plan E de Zapatero».

Ismael Cortés va ser el darrer candidat en assolir l'acta de diputat el passat 28 d'abril. Més de mig any després demostra un coneixement més profund del territori, territori on va aterrar per substituir a qui, en aquells moments, era alcalde d'Altafulla, i manifesta que «els governs del PP i del PSOE només han seguit una recepta per sortir de la crisi econòmica originada a partir de 2007 i 2008: les retallades en qüestions socials i en inversions a tot l'Estat. Cap dels dos partits ha estat capaç d'executar les inversions pressupostades any rere any. No hi ha hagut voluntat política per donar resposta a aquests problemes».

El polític popular tarragoní, a la plaça Imperial Tàrraco, és diputat al Congrés des de l'any 2015.
Jordi Roca, del PP, aspira a recuperar l'escó que els populars van perdre el passat 28 d'Abril. | Angel Ullate