Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Puigdemont creu que la Constitució «ha caducat» i ara és una eina de «repressió»

El líder de Junts per Catalunya (JxCat) ha destacat que la Carta Magna està més qüestionada que mai, i ha demanat no allargar-li la vida als «gestors d'aquesta agonia»

Carles Puigdemont ha assegurat que, avui dia, la Constitució representa una «eina de repressió»
Carles Puigdemont ha assegurat que, avui dia, la Constitució representa una «eina de repressió» | CatalunyaDiari.cat

 

Aquest dijous  la Constitució Espanyola celebra els seus 40 anys d'existència  envoltada de més polèmica i qüestionament que mai. Una de les persones que ha reaccionat ha estat Carles Puigdemont, que en una intervenció a distància ha assegurat que la Carta Magna representa, avui dia, una «eina de repressió», i que en el seu moment la societat es va «aferrar» a ella per ser l'«única esperança», però que avui dia s'allunya dels estàndards democràtics, en un context, als seus ulls, «de coacció i limitació de drets fonamentals». 

«La Constitució ha caducat fa temps»

La intervenció del president cessat pel 155 s'ha produït en el context del dejuni simbòlic de 24 hores en solidaritat amb els presos en vaga de fam al convent dels Caputxins de Sarrià, al qual han assistit membres del Govern i diputats de JxCat i ERC. En aquest sentit, Carles Puigdemont ha destacat que l'acció representa un «crit d'alerta», i s'ha compromès a  «escampar» el seu missatge «arreu del món» i «acompanyar-los». 

Sobre la Constitució Espanyola, el líder independentista  ha insistit que «ha caducat fa temps», i ha demanat als «gestors d'aquesta agonia» a no allargar-li la vida. En aquest sentit, ha reiterat que «no hi ha més remei que fer acció directa no violenta»  per forçar canvis. Al mateix temps, a través de les xarxes socials, i amb una imatge de la primera pàgina de la Carta Magna, Puigdemont ha insistit que «quan queden fora tantes coses que en la democràcia europea estan protegides, és que ha periclitat com a eina democratitzadora». 

Torra no té «res a celebrar» i Arrimadas destaca «l'etapa més gran de pau»

Al mateix temps el president Quim Torra, que encara està de viatge a Eslovènia, també ha assegurat que aquest 6 de desembre no té «rea a celebrar», perquè la Constitució s'ha convertit, als seus ulls, «en una gàbia i una presó per molts catalans». En aquest sentit, ha assegurat que el nostre país necessita la seva pròpia Carta Magna, perquè l'espanyola «ja no serveix».

El president Quim Torra durant la seva reunió amb l'homòleg eslové Borut Pahor
El president Quim Torra durant la seva reunió amb l'homòleg eslovè Borut Pahor | cedida

 

Per la seva banda, la cap de l'oposició,  Inés Arrimadas, ha llançat un missatge molt diferent. A través d'un vídeo compartit a les xarxes socials, la líder de Ciutadans (C's) a Catalunya ha destacat que, amb els 40 anys de la Constitució, celebrem «l'etapa més gran de pau i prosperitat d'Espanya». «Tot i els atacs que han patit els nostres  valors constitucionals, seguirem defensant la igualtat, la llibertat, la solidaritat i la unió», ha assegurat Arrimadas.