Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell sortint de la presó

Forcadell, sense semillibertat per ara: La seva presó, confinada per covid

La decisió sobre la ratificació del tercer grau a l'expresidenta del Parlament haurà d'esperar uns dies

L'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell sortint de la presó
Carme Forcadell no podrà, encara, sortir de la presó en règim de semillibertat. | Cedida

L'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, no podrà accedir, per ara, al tercer grau penitenciari, que li permetria gaudir d'un règim de semillibertat. La presó on es troba interna, la de Wad-ras, a Barcelona, es troba confinada per un brot de coronavirus que impedeix que Forcadell pugui sortir del centre penitenciari de moment. La ratificació, si s'escau, del seu tercer grau, haurà d'esperar encara uns dies.

Tercer grau per a la resta de polítics empresonats per l'1-O

La Conselleria de Justícia ha ratificat aquest dijous el tercer grau penitenciari que fa dues setmanes les juntes de tractament van proposar per als líders independentistes empresonats per l’1-O. Les resolucions ja estan notificades i està previst que surtin dels centres aquest divendres, just el primer dia oficial de campanya electoral, en la qual podrien participar, ja que la Generalitat recorda que conserven el dret de manifestació i participació política. 

El mes de juliol passat Justícia ja va concedir-los el tercer grau, però la fiscalia hi va recórrer en contra. Tot i que els jutjats de vigilància penitenciària van avalar el tercer grau, el posterior recurs del ministeri fiscal al Suprem va fer que el jutjat responsable de la presó de Lledoners suspengués immediatament la semillibertat. En canvi, Forcadell i Dolors Bassa van poder seguir en tercer grau fins que el desembre passat el Suprem va tombar-lo definitivament. Ara podria succeir el mateix.

El tercer grau pot tenir diverses aplicacions, però el més habitual és que els interns dormin al centre de dilluns a dijous, almenys durant vuit hores cada dia, i poden dormir a casa de divendres a diumenge. Durant el dia poden fer una activitat laboral o de voluntariat. A més, amb tercer grau i una quarta part de la pena complerta, poden accedir a més permisos, amb un màxim de 48 dies a l’any i màxim set dies consecutius. Es concedeixen de menys a més dies, en funció de l’evolució, i els concedeix el Servei de Medi Obert de la Conselleria. Ara cada presó decidirà si els interns segueixen dormint al mateix centre o ho fan en centres oberts.

L’equip del Servei de Classificació de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha resolt en tercer grau les classificacions dels membres del Govern, igual que en el cas dels líders de les entitats sobiranistes Òmnium i ANC en el moment del referèndum de l’1 d’octubre. D’aquesta manera, el Servei de Classificació ratifica la proposta formulada el 14 de gener per les juntes de tractament dels centres penitenciaris de Puig de les Basses (Figueres), en relació amb Dolors Bassa; i Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada), en relació amb Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.