L'acord del govern espanyol amb ERC i Bildu pels pressupostos deixa C's en fora de joc

Arrimadas aposta per seguir negociant, però la formació liberal queda en fals després que els seus suports es converteixin en prescindibles

Imatge d'arxiu de la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas
Inés Arrimadas ha quedat en fora de joc després de l'acord entre el govern estatal i ERC, el PNB i Bildu. | España Diario

El govern espanyol té gairebé lligada l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2021. Són els primers del govern de coalició, però també els primers des que Pedro Sánchez va accedir a la Moncloa fa dos anys i mig, l'1 de juny de 2018. Es tracta, doncs, d'una consecució de vital importància per a l'executiu central, que es garanteix la continuïtat de la legislatura i permet la seva consolidació gràcies a l'acord de l'executiu amb el PNB i Bildu i, sobretot, el preacord amb ERC que es podria acabar de confirmar en les properes hores.

Els diputats del PSOE, Unides Podem, el PNB, Bildu i ERC sumen 179, és a dir, la majoria absoluta del Congrés dels Diputats. Quan l'acord s'acabi de lligar, l'executiu en tindrà prou amb aquests suports per aprovar els PGE, al marge del sentit del vot de la resta de grups. Això ha deixat en posició de fora de joc a Ciutadans i a la seva líder, Inés Arrimadas, enmig d'un moment clau per al retorn definitiu de la formació al centre polític.

Ciutadans queda en fals

Després de donar suport al govern espanyol en les successives pròrrogues de l'estat d'alarma a la primavera, poques setmanes després de ser escollida presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas es desmarcava del PP i Vox i aproximava el partit liberal a posicions més centristes, que li permetessin arribar a acords amb el govern espanyol. La rúbrica a aquest canvi de postura, que ha fet que Ciutadans remunti lleugerament a les enquestes, havien de ser els pressupostos: Ciutadans, amb deu decisius diputats, es mostrava disposada al pacte a canvi de les anomenades «línies taronges», és a dir, l'adequació dels PGE a algunes de les seves demandes.

Però en plena negociació, Arrimadas ha vist com Sánchez i sobretot Iglesias l'avançaven per la dreta i anticipaven l'acord amb els nacionalistes i independentistes bascos i catalans. Els números donen i els diputats d'Arrimadas ja no són decisius, cosa que deixa en fals Ciutadans, lluny de l'oposició del PP i Vox, però també sense opcions de jugar la carta de ser claus per al govern espanyol. Una terra de ningú que Unides Podem ha perseguit i assolit, evitant pactar amb C's i fent-ho amb els socis claus de la investidura.

Amb tot, Arrimadas té clar que seguirà endavant amb una negociació intranscendent, evitant la marxa enrere des de la mala posició en què ha quedat i mirant d'aprofitar qualsevol escletxa per penjar-se la medalla amb alguna de les contrapartides que C's pugui obtenir en la negociació. Posició, doncs, molt incòmoda per a la formació que encapçala Inés Arrimadas.


Comentaris

envia el comentari