Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias en una trobada al Palau de la Moncloa

La Moncloa confirma el nom dels cinc ministres d'Unides Podem al nou govern

A més, s'ha desvelat que el nou executiu tindrà quatre vicepresidències: Iglesias i tres dones

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias en una trobada al Palau de la Moncloa
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, després de conformar l'acord per la governabilitat d'Espanya, el passat novembre. | Catalunya Diari

Les carteres que ocuparà Unides Podem al nou govern espanyol, que ja havien transcendit fa dies, han estat confirmades aquest dijous, 9 de gener, per part de diverses fonts de l'executiu espanyol. Així doncs, Pablo Iglesias serà un dels vicepresidents de Pedro Sánchez, Irene Montero ministra d'Igualtat, Yolanda Díaz ministra de Treball, Manuel Castells ministre d'Universitats —a proposta dels comuns— i Alberto Garzón ministre de Consum. «En els pròxims dies anirem avançant des de la presidència del govern la composició i la filosofia del nou executiu», apunten les mateixes fonts.

Un govern amb quatre vicepresidències, tres de les quals ocuparan dones

L'executiu de Pedro Sánchez tindrà quatre vicepresidències de les quals tres seran ocupades per dones, segons fonts de Moncloa, que també han confirmat, com ja hem explicat, que el líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, serà vicepresident de Drets Socials i Agenda 2030  així com la resta de ministeris que tindrà la formació lila. 

En les darreres hores també s'ha sabut que el PSOE i Unides Podem crearan en els primers 30 dies des de la formació del govern espanyol una comissió integrada per deu membres per coordinar l'acció dels socis de govern i solucionar «discrepàncies que puguin sorgir en l'àmbit del govern de coalició en execució dels compromisos de l'acord programàtic». Així doncs, vetllarà per garantir el compliment del programa, «unificar criteris i consensuar posicions polítiques» per tal de «mantenir la unitat d'acció» així com per coordinar la comunicació.

És un dels compromisos del protocol per al desenvolupament i el seguiment de l'acord de coalició, signat i difós aquest dimecres per ambdós partits, que també preveu formar una comissió de seguiment parlamentari amb cinc membres de cada grup al Congrés per consensuar iniciatives i el sentit del vot. Al Congrés,  tant PSOE com Unides Podem es comprometen a recolzar l'acció del govern espanyol amb «unitat de criteri i sentit de vot»  en allò que afecti els acords «explícits» del programa de govern.

També et pot interessar...