Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla obert de la taula del Consell Executiu del 27 d'agost del 2019 amb el president Torra i els consellers

Damià Calvet, el nom que sona amb força per rellevar Torra

Calvet, amb una llarga trajectòria política lligada a CDC i les seves joventuts, està alhora ben relacionat amb l'entorn de Carles Puigdemont

El conseller Damià Calvet en una entrevista amb l'ACN durant l'any 2019.
Damià Calvet podria ser la figura de consens per prendre el lideratge de l'espai postconvergent. | ACN

El 2020 estarà marcat políticament, a Catalunya, per la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra. La decisió no està presa, però no hi ha dubtes en el pla judicial, atesa la simplicitat del cas, que el Tribunal Suprem avalarà la condemna del TSJC i confirmarà la inhabilitació política del cap de l'executiu. Malgrat que es desconeix quan es produirà la decisió de l'alt tribunal, el cert és que el panorama polític català es prepara per unes eleccions que tothom dona per fetes de cara a la segona meitat de l'any.

Cap a una única candidatura postconvergent

Les principals formacions, doncs, van fent moviments —tot i que poc públics— per preparar-se per a  la nova contesa al Parlament, el que serien les quartes eleccions a la cambra catalana en vuit anys. Una de les forces polítiques que ha de definir com hi concorrerà és el principal grup independentista al Parlament: Junts per Catalunya. Amb Quim Torra inhabilitat i Carles Puigdemont aferrat a la immunitat que, ara per ara, li genera la seva condició d'eurodiputat, els postconvergents han de definir: primer, la fórmula com es presentaran; segon, el candidat.

L'encaix de les plataformes neoconvergents ja s'està buscant. El PDeCAT aprovava el desembre passat «transitar» cap a Junts per Catalunya sense dissoldre's, i alhora negociava un acord amb la Crida Nacional per la República. Tot sembla encaminat, ara per ara, a una plataforma única. De fer-se realitat una candidatura d'aquestes característiques, caldria trobar un candidat que satisfés tots els membres de la confluència, i un dels noms que sembla prendre relleu en aquesta lluita és el de l'actual conseller de Territori i Sostenbilitat, Damià Calvet.

Malgrat que Laura Borràs semblava la clara aposta de l'entorn Puigdemont, la investigació judicial a la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes i el fet de no comptar amb ple suport del PDeCAT —és independent i molt propera a la línia Puigdemont— deixen l'opció de Borràs molt tocada, i és justament a partir d'aquest punt que el nom de Calvet pren força.

Un 'convergent' de tota la vida

Damià Calvet complirà 52 anys el proper mes de maig i, malgrat portar-ne menys de dos a la primera fila de la política, com a membre del govern de Catalunya, el cert és que duu a les esquenes una llarga trajectòria de militància a Convergència Democràtica de Catalunya (ara, el PDeCAT) , a la qual va accedir a través de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), on es va inscriure amb només 16 anys. Allà va conèixer qui es va convertir en un dels seus millors amics i company polític: l'ex conseller Josep Rull, que va tenir en Calvet un dels homes del seu equip de màxima confiança i amb qui encara conserva una íntima amistat.

Nascut a Vilanova i la Geltrú, Calvet és llicenciat en Ciències i Tecnologies de l'Edificació per la UPC, on ja es va involucrar en òrgans de govern com a estudiant. El 1997 ja era cap de gabinet del conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Pere Macias, i ha ocupat càrrecs com el de director general d'Arquitectura i Habitatge, secretari de Territori i Mobilitat o director general de l'Incasòl. Calvet també va ser regidor a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú (1999-2003) i del de Sant Cugat del Vallès (2015-2018), on resideix actualment.

La seva trajectòria política a l'antiga CDC i l'actual PDeCAT el defineixen com un home de partit, forjat en diversos càrrecs de la segona línia del govern i assumint en darrer terme la conselleria de Territori i Sostenibilitat del govern Torra, tot i que ja havia estat sondejat anys abans pel president Mas, segons algunes fonts.

Bona relació amb Carles Puigdemont

Si Calvet compta amb molta acceptació, gràcies a la seva trajectòria, al PDeCAT, fins i tot a les files més moderades, el cert és que també està ben posicionat en l'entorn de Junts per Catalunya, la Crida —forma part del seu equip fundador— i l'ala més independentista del partit postconvergent: és a dir, el camp de domini de l'ex president de la Generalitat i actual eurodiputat Carles Puigdemont. Calvet s'ha guanyat la confiança de l'ex president durant el seu temps a la conselleria, i aquest mateix dilluns era a Estrasburg per aplaudir la seva primera entrada a l'Eurocambra.

Alhora, la seva gestió al capdavant de Territori i Sostenibilitat i la seva relació amb el president Torra —és un dels puntals de JxCat al govern— han fet que Calvet agradi a aquest entorn com a possible candidat de Junts per Catalunya a la presidència de la Generalitat sigui quin sigui el moment de 2020 en què hi hagi eleccions.

Marta Madrenas o Elsa Artadi, altres noms

Malgrat que el nom de Damià Calvet és el que pren més força, en circulen d'altres. Un d'ells és el d'Elsa Artadi, que ja va sonar com a possible presidenciable a principis de 2018, quan JxCat començava a assumir que no podria investir Puigdemont. Justament el seu relleu a l'alcaldia de Girona, Marta Madrenas, és l'altre nom que entra a les travesses per liderar JxCat. Amb tot, hores d'ara, Calvet sembla liderar una cursa sense que ningú sàpiga, ben bé, quant falta per arribar a la meta.

També et pot interessar...