Cristian, el nen de 7 anys malagueny que patia un tumor al tronc encefàlic, ha mort la matinada de dimecres a causa d'aquesta malaltia de difícil curació. La història de Cristian va fer-se viral a les xarxes amb la seva campanya de solidaritat per rebre un tractament de protons a l'estranger.
Cristian Ruiz Rubio. "El Guerrero"
El día 15 de enero de 2020 finalizó su viaje.
La familia agradece el apoyo y acompañamiento durante todo el trayecto.
El arcoiris es ahora más fuerte porque allí vive un guerrero.— Ayuda.a.Cristian (@cristian_ayuda) January 16, 2020
El petit, a qui havien diagnosticat la malaltia el mes de maig, va ingressar a l'hospital fa un parell de dies i ha mort al voltant de les tres de la matinada de dijous. El portaveu de la família, Fali Arjona, ha declarat que «totes les esperances que teníem han quedat estroncades», ja que estaven pendents d'un nou tractament. La família, després de conèixer quines opcions tenien, havien posat la vista en una màquina de ions de carboni a Alemanya.
Arjona ha explicat que van enviar els informes mèdics «però van contestar que no era possible perquè el tumor ja era molt gran». De totes maneres, la família ha agraït la difusió de la història de Cristian perquè «és una manera de sensibilitzar una mica més la societat i als polítics sobre la necessitat d'investigar més, sense investigació no hi ha solució».
Van donar a conèixer la seva història per tenir «estudis que donin una solució al Cristian i a la resta de nens que ho puguin patir»
El mes de maig passat, al Cristian van diagnosticar-li un tumor de tronc encefàlic molt avançat, era un tumor de grau quatre sobre cinc. Tot va començar amb una picassor a l'ull que els va portar al centre de salut, on li van receptar unes gotes, «però al cap d'una setmana vaig veure que l'ull se li movia d'una forma rara i el vaig portar directe a l'hospital», va explicar la seva mare en una entrevista a 'Diario Sur'.
Després de fer-li un TAC, li van donar la notícia: «No el podem operar i li queden al voltant d'uns set mesos de vida». Malgrat la negativitat de la frase, Noelia Rubio, mare del Cristian, va començar a moure la història per les xarxes amb un objectiu clar: «No demanem diners perquè no sabem quina és la solució definitiva. Volem repercussió per tenir segones opinions i estudis que donin una solució al Cristian i a la resta de nens que ho puguin patir».
El tumor no era operable perquè es trobava a prop de diverses terminacions nervioses
El tumor no era operable per la seva posició, ja que era massa proper a les terminacions nervioses i una intervenció suposava un risc molt elevat. Mentre buscaven altres opcions, es va tractar amb radioteràpia convencional. Llavors, van descobrir la protonteràpia, què és un «tractament amb protons que multiplica la precisió per incidir al tumor», va descriure Rubio. De moment, a Espanya hi ha dues màquines de protonteràpia, però la seva instal·lació està prevista per al 2020.
Buenos días, como ya sabéis ayer tuvimos reunión en Madrid. Volvemos a lo mismo: no es operable y la máquina de protones no empezará su funcionamiento hasta 2020. Hay que esperar que la radioterapia deje de hacer su función y poder recibir protones. #Cristianelguerrero#ayudapic.twitter.com/nx9NGqCba7
— Ayuda.a.Cristian (@cristian_ayuda) August 24, 2019
La difusió de la història va fer que un empresari andalús, que roman en l'anonimat, va oferir-se a sufragar els costos de la protonteràpia a l'estranger. Assegurava que «no pot ser que la seguretat social d'Espanya encara no compti amb aquest tipus de màquines, és una qüestió d'Estat».
Tot i que, finalment, el Cristian no ha pogut provar aquest tractament, la seva història segur que servirà perquè altres nens, en un futur pròxim, tinguin aquesta opció. El moviment a les xarxes amb el lema 'Todos con Cristian' va fer que en fessin difusió moltes personalitats conegudes, com el cantant 'El Sevilla' de 'Mojinos Escozios', l'humorista Salva Reina, el cantant Arcángel o els primers equips del Màlaga CF.