Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del Parlament de Catalunya amb diversos diputats asseguts als seus seients

Els diputats al Parlament cobren dietes per desplaçament tot i que l'activitat presencial és mínima

El programa 'Planta Baixa' de TV3 destapa que la cambra ha pagat vora 1,4 MEUR en concepte de dietes des del maig

Imatge del Parlament de Catalunya amb diversos diputats asseguts als seus seients
L'activitat presencial al Parlament és molt limitada des del passat mes de març. | Cedida

El programa 'Planta Baixa' de TV3 ha destapat aquest dilluns, 16 de novembre, que els diputats al Parlament segueixen cobrant dietes per desplaçament malgrat que l'activitat presencial a la cambra és mínima des de l'inici de la pandèmia. En total, segons l'espai que dirigeix i presenta Ricard Ustrell, en tots aquests mesos el Parlament de Catalunya ha pagat gairebé 1,4 milions d'euros sota aquest concepte quan la majoria d'activitat de la cambra s'ha desenvolupat de manera automàtica.

Entre 17.000 i 24.000 euros anuals per diputat en concepte de dietes de desplaçaments

Així, si bé al mes d'abril els diputats van renunciar al 25% del seu salari, des del maig l'han cobrat intacte, amb els complements com les esmentades dietes inclosos. Aquests suplements de sou es paguen tant pels desplaçaments des del lloc de residència del diputat fins al Parlament, com des del Parlament a altres punts del territori per desenvolupar feines en relació a l'activitat parlamentària.

Es cobren per quatre nivells i són netes d'impostos: 16.975,65€ anuals per als diputats de Barcelona; 22.070,75€ per als que viuen en un radi inferior a 80 quilòmetres respecte al Parlament; 23.694,48€ per als residents entre 81 i 190 quilòmetres de Barcelona i, per als que viuen més lluny, 23.895,12€.

No han deixat de cobrar-les malgrat la important disminució de l'activitat parlamentària presencial

Pagues, totes elles, que els diputats no han deixat de cobrar des del maig fins a la darrera nòmina, la de l'octubre, malgrat que l'activitat parlamentària presencial s'ha reduït de manera molt notable. En aquest període, s'han celebrat deu plens al Parlament amb l'assistència de només 20 dels 135 diputats —els altres participen al ple des de casa—; mentre que el 61% de les comissions i el 75% de les reunions de ponències de llei s'han fet de manera telemàtica durant la pandèmia —percentatges que, en els dos casos, pugen fins al 88% en els darrers dos mesos.

Malgrat aquestes dades que demostren que els desplaçaments s'han vist reduïts de forma molt clara, però, els diputats han percebut de manera íntegra les retribucions complementàries per desplaçament. Un escàndol del qual s'ha fet ressò TV3 i que ja ha començat a aixecar polseguera en l'actualitat política d'aquest dilluns.