Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Mesa de les eleccions 10-N.

Segueixen les discrepàncies: ERC vol eleccions; JxCat no té pressa

Oriol Junqueras havia demanat al president Torra un acord sobre la convocatòria dels comicis pròximament

Mesa de les eleccions 10-N.
Les properes eleccions a Catalunya són el tema de fricció entre els dos socis de govern. | Laia Solanellas

Enèsima discrepància en el que va de legislatura entre JxCat i ERC. L'origen de tot plegat són unes declaracions d'Oriol Junqueras en què el líder d'ERC demanava al president Torra que  JxCat i ERC s'asseguessin per acordar una data per als propers comicis autonòmics. La resposta des de la formació postconvergent, però, ha estat clara: atacar la postura dels republicans i defensar que ara no toca, perquè cal centrar els esforços en la gestió de la crisi de la covid-19.

Eduard Pujol allunya l'escenari d'unes eleccions

El portaveu parlamentari de JxCat, Eduard Pujol, ha allunyat l'escenari d'eleccions, durant la roda de premsa telemàtica d'aquest dimecres: «La responsabilitat passa per no convocar eleccions, i centrar-nos en els reptes de la crisi». Pujol ha argumentat que ara no és el moment de posar les urnes sinó de buscar «solucions» per l'emergència derivada del coronavirus. «Hem de mantenir el diàleg amb la crisi i la gent, amb la realitat», ha subratllat.

El portaveu de  JxCat també ha reiterat que l'únic que pot convocar les eleccions és el president del Govern,  Quim Torra, i ha apuntat que el grup no canviarà aquest parer, encara que hi hagi la possibilitat que una sentència ferma del Suprem inhabiliti el president de la Generalitat.

Marta Rovira defensa «seure i parlar»

Al seu torn, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha afirmat que el seu partit no ha demanat eleccions, però sí ha recomanat a Junts per Catalunya «seure a parlar-ne». La republicana ha recordat que «el tempo electoral» no està en mans del president de la Generalitat, Quim Torra, pendent d'una sentència d'inhabilitació del Tribunal Suprem que forçaria els nous comicis.

Per això ha considerat que valdria més que els dos socis de govern en poguessin parlar per anticipar-se a escenaris que puguin ser més adversos. Conscient de la dificultat que comporta la crisi del coronavirus, Rovira  ha considerat que el més prioritari és acordar «mesures per facilitar la vida, per ajudar, per estar al costat de la gent, per assumir aquestes necessitats que són reals al nostre país». El desacord per a les properes eleccions, que Torra va anunciar al gener per quan s'aprovessin els pressupostos —cosa que es va produir el passat 24 d'abril— és el nou motiu de friccions, l'enèsim, entre socis de govern.