Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del Parlament de Catalunya amb diversos diputats asseguts als seus seients

Una nova enquesta situa l'independentisme per sota del 50% dels vots i amb menys suports que ara

L'estudi del GESOP estima que les forces sobiranistes no arribaran al 47,5% dels suports obtinguts el 2017

Imatge del Parlament de Catalunya amb diversos diputats asseguts als seus seients
JxCat, ERC i la CUP quedarien per sota del percentatge de vots obtinguts ara fa tres anys. | cedida

Si les darreres enquestes han situat l'independentisme per sota del 50% dels vots, ara un nou estudi demoscòpic no tan sols confirma aquest primer fracàs, sinó que situa els suports a les forces sobiranistes per sota dels que van obtenir a les darreres eleccions, el 21 de desembre de 2017. Una enquesta del GESOP, feta pública en les darreres hores, apunta que la suma d'ERC, Junts per Catalunya i la CUP es quedarà en el 47% dels vots.

Aquí es produeix el doble gerro d'aigua freda: no tan sols no s'arriba al 50% que s'han marcat com a objectiu les formacions independentistes; sinó que es queda per sota del 47,5% dels vots que els tres partits, sumats, van aconseguir a les eleccions de 2017. Uns vaticinis, doncs, gens optimistes per a l'independentisme a tres mesos i mig d'anar a les urnes que, això sí, mantindrien la majoria absoluta amb entre 71 i 73 diputats.

ERC s'imposaria i el PSC seria el partit que més creixeria

Més enllà d'interpretacions globals, però, l'enquesta del GESOP dona la victòria a ERC, que liderarà Pere Aragonès, amb el 22,9% dels suports, més d'un punt i mig més que fa tres anys. Això elevaria els republicans des dels 32 escons actuals fins als 35-36. La segona força seria la mateixa que fa tres anys: Junts per Catalunya, encara sense candidat a poques setmanes dels comicis. La formació 'puigdemontista' cauria més de tres punts: del 21,6% de 2017 al 18,3% que li augura el GESOP, que la faria caure dels 34 escons als 28-29.

La tercera força parlamentària seria la que obtindria una major crescuda a les eleccions. Es tracta del PSC, que assoliria vora quatre punts percentuals més —del 13,8% al 17,5% dels vots— i pujaria entre 7 i 8 diputats respecte els actuals, situant-se entre 24 i 25, i acostant-se a la posició de Junts per Catalunya. Per darrere, C's cauria a més de la meitat dels vots (del 25,3% de 2017 al 12,5%) i es quedaria amb 16-17 diputats, molt lluny dels actuals 36.

Hi hauria quatre forces més al Parlament: Catalunya en Comú-Podem, que creixeria lleugerament dels 8 escons als 9-10 que li pronostica el GESOP; la CUP, que doblaria els 4 diputats actuals arribant a 8 i sumant vora dos punts en vots, fins al 5,8%; i el PP, que també podria doblar escons i n'obtindria 7-8 després de caure a 4 el 2017. La irrupció de Vox al Parlament seria amb 5 diputats, segons el GESOP.