Diverses entitats demanen inhabilitar els juraments per la República d'alguns regidors catalans

Impulso Ciudadano, S'ha Acabat!, Aixeca't-Levántate i Cataluña por España creuen que no s'adequa a la llei
Polèmica per alguns juraments de regidors independentistes, que ho van fer per la República catalana   | CatalunyaDiari.cat

 

Les entitats contràries a la independència de Catalunya Impulso Ciudadano, S'ha Acabat!, Aixeca't-Levántate i Cataluña por España han demanat al govern espanyol i als partits polítics que recorrin les fórmules de jurament i promesa dels regidors independentistes que van emprar la proposta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), que consideren contrària a la llei.

 

La Junta Electoral Central va emetre una resolució en la qual recordava als edils sorgits de les eleccions municipals que han de sotmetre's a la Constitució per accedir al càrrec i que «només» es consideraran vàlides les fórmules de jurament o promesa «que expressament manifestin la voluntat incondicionada» d'acatar-la.

 

«Les fórmules estrambòtiques s'han de declarar nul·les»

En un comunicat, aquestes organitzacions asseguren haver analitzat les fórmules d'alguns regidors independentistes i han conclòs que han promès o jurat «contra l'ordenament constitucional i la legalitat vigent», per la qual cosa ho consideren un «frau de llei».

 

A més, creuen que les fórmules «estrambòtiques» s'han de declarar nul·les perquè busquen «desnaturalitzar i buidar el lleial compromís que s'ha d'esperar dels representants públics». Per tot plegat insten els poders públics a presentar recursos contenciosos-electorals sol·licitant l'anul·lació d'aquests juraments i promeses.

 

  

  

L'AMI va enviar als seus associats una fórmula perquè els regidors accedissin al càrrec «per la república catalana», però va puntualitzar que havia d'emprar-se un cop feta la promesa o jurament que preveu l'article 108.8 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) per tal que no s'invalidés l'acte de presa de possessió.

 

 

També et pot interessar...