Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Miquel Buch, conseller d'Interior, a l'incendi de la Ribera d'Ebre

ERC carrega contra el conseller Buch per la gestió de l'incendi de l'Ebre

El foc ha encès les alarmes sobre la insuficiència d'efectius del sistema d'emergències

Miquel Buch, conseller d'Interior, a l'incendi de la Ribera d'Ebre
Miquel Buch, conseller d'Interior, a l'incendi de la Ribera d'Ebre | CATALUNYADIARI.CAT

 

L'incendi de Ribera d'Ebre, Tarragona, que ha acabat calcinant més de 6.000 hectàrees ha generat polèmica també en l'àmbit polític després de veure les mancances dels efectius del sistema d'emergències. La polèmica principal ha sigut protagonitzada pel conseller d'Interior, Miquel Buch —de JxCat— en referir-se a l'ajuda de la Unitat Militar d’Emergències com la ‘normal’ que es dóna entre països veïns, però també la derivada de considerar que els efectius de les unitats d’emergència a Catalunya no són suficients.

Burch va admetre dissabte que la crisi econòmica dels últims anys ha provocat que hi hagi menys efectius, però que el Govern està intentant donar solució. Per la seva part, ERC consideren «manifestament insuficients» les mesures de la conselleria i creu que «el sistema de seguretat i emergències de la Generalitat ha entrat definitivament en crisi».

Ricard Ruiz, el president de la sectorial de Seguretat, Emergències i Protecció civil d’ERC,  ha sigut qui ha alçat la veu en contra les solucions aplicades per Buch respecte a la situació dels serveis d’emergències. Ho va fer a través d'un comunicat a la pàgina web de la formació una crítica que posteriorment va esborrar per no agreujar la polèmica amb els dirigents de JxCat.

El mateix Buch, en una entrevista a ‘TV3’ aquest dissabte, ha reconegut que els efectius de Bombers de la Generalitat no són suficients, sense voler entrar en motius concrets. El dirigent ha remarcat «quedaré content del meu pas com a conseller si aconsegueixo fer dos passos endavant en seguretat» i ha afegit «en emergències no es pot anar a remolc».

L’incendi ha revelat la situació del sistema de seguretat i emergències

Ruiz considerava que el sinistre ha evidenciat, encara més, que el sistema no suportaria afrontar un segon incendi forestal de tal magnitud, com tampoc es podria afrontar amb completes garanties una emergència greu simultània si els parcs de bombers estan buits, en general Ruiz creu que «no hi ha hagut previsió i la situació que vivim és la conseqüència». El dirigent republicà creu que la situació heretada de la crisi, conseqüència del decret de jornada i horari del cos de Bombers de 2014, que els obliga a treballar 102 hores més a l’any, ha pogut agreujar el problema.

Per la seva part Buch es va defensar recordant que la seva labor amb l’acord de treballar més hores per part dels treballadors. També ha admès que tot i les covnvocatòries, el fet de convocar places no provoca un increment d’efectius immediats, ja que primer han de passar la formació i  ha recordat que la renovació de places i material ha ascendit a 90 milions d’euros. No obstant això, ERC manté la seva postura i creu que la promoció de 466 places és «insuficient per cobrir els 710 efectius que falten al cos» fet que pot afectar a la seguretat en pobles i ciutats.

En la crítica esborrada cap a la conselleria de Buch, Ruiz expressava la seva  «intuïció» que l’organigrama directiu d’Interior «no para de créixer»   i que les instal·lacions de l’Institut de Seguretat Pública es «malmeten».

També et pot interessar...