Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Esquerra Republicana aprova un nou full de ruta que determinarà el camí cap a la independència

ERC convoca el Consell Nacional del partit per a dijous per decidir sobre la investidura de Sánchez

Vilalta admet que són «escèptics» amb el PSOE però aposta per aprofitar la «oportunitat» per activar la «via política»

Esquerra Republicana aprova un nou full de ruta que determinarà el camí cap a la independència
Esquerra Republicana aprova un nou full de ruta que determinarà el camí cap a la independència | Twitter (@JoventRepublica)

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha explicat aquest dilluns que l'executiva de la formació ha acordat convocar el Consell Nacional el proper dijous 2 de gener a les 17h perquè validi o no l'acord amb el PSOE i es fixi la posició dels republicans en  la investidura del líder socialista Pedro Sánchez. En roda de premsa, la portaveu d'ERC ha admès que són «escèptics» amb el PSOE i el govern espanyol però que creuen que és una «oportunitat» per activar la «via política». «Només podrem comprovar si la taula de negociació entre governs va de forma seriosa, si ho intentem», ha argumentat. Vilalta ha evitat valorar la data d'una possible investidura abans de Reis en dir que només són «responsables» del calendari intern d'ERC.

Després d'haver celebrat una  Executiva Nacional  ampliada amb els diputats al Congrés i Senadors d'ERC, Vilalta ha subratllat que els republicans consideren que s'ha arribat al final de les negociacions amb el PSOE i que, per tant, és moment de posar la decisió sobre la investidura a mans de la militància. Ho faran en un consell nacional el proper dijous a la tarda que ha dit que es farà de forma presencial.

  

  

Ha defensat que han fet allò que deia el programa electoral: «Tenir la màxima força per obligar el govern de l'Estat a asseure's a una taula de negociació per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat». Ha celebrat que el PSOE hagi reconegut que hi ha un conflicte polític i que s'ha d'iniciar la via política per trobar una «sortida democràtica».

Una eina per un «gran consens»

La republicana ha detallat que la sortida democràtica es trobarà a través de la taula de diàleg entre governs. Una «eina» ja negociada amb el PSOE, on hi haurà representants els «grans consensos» de la societat catalana i comptarà amb la presència dels presidents dels dos executius.

  

  

Pel que fa a la decisió de l'Advocacia de l'Estat sobre el president d'ERC,  Oriol Junqueras, Vilalta ha dit que el que han de fer les institucions de l'Estat és «aplicar» la sentència del TJUE i «complir-la». «La sentència del TJUE no es negocia, s'ha de complir», ha expressat. «Estem convençuts que els aparells judicials de l'Estat no faran més que complir i respectar la sentència», ha reiterat. En aquest sentit, Vilalta ha dit que el posicionament de l'Advocacia «no és un gest» sinó que compleixen la legalitat i fan el que els «pertoca fer».

També et pot interessar...